Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Ophef over bouwen Europese Coco Cloud door HP onzinnig

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 9 april 2014 10:30 uur

CoCo Cloud. Confidential and Compliant. Het antwoord van Neelie Kroes op de Amerikaanse cloudproviders en Patriot Act: de Europese cloud die wordt gebouwd op basis van HP-technologie. De GroenLinks-fractie in het Europees Parlement kwam bijna adem te kort om dit scherp te veroordelen. Zullen we even zin en onzin van elkaar scheiden?

Of een Europese cloud zinnig is: daar kunnen we over discussiëren. Eigenlijk heeft dit alleen zin als cloudintegratie per Europees decreet wordt verboden. Immers: de trend met Big Data en Internet of Things op komst, zal toch zijn dat cloudoplossingen met elkaar moeten kunnen babbelen. Veel cloudproviders zijn al met elkaar verbonden door middel van API’s. Met andere woorden: alles staat al met elkaar in verbinding. Kun je heel stoer roepen dat jouw data alleen in een Europese datacenter staat, maar dat is niet gezegd dat je er buiten Europa niet bij kunt. Integendeel. Als Kroes inderdaad een Europese cloud wil, dan zal ze een flink aantal diensten aan banden moeten leggen en specifieke securitymaatregelen moeten nemen op dit te bewerkstelligen.

En dan de ophef over HP. Een groot Amerikaans bedrijf gaat de bouwstenen leveren voor CoCo Cloud. “Hoe kun je na Snowden nog op Amerikaanse bedrijven vertrouwen voor je vertrouwelijke gegevens? Met de keuze voor HP zet Kroes de deur open voor Amerikaanse datagraaierij door de NSA”, vroeg GroenLinks Europarlementariër Judith Sargentini zich hardop af. Probleem is wel dat er naast een aantal grote Amerikaanse bedrijven, er vrijwel geen bedrijven te vinden zijn die op dit niveau dergelijke technologie kunnen leveren. HP, Dell, Cisco, IBM… Het zijn allemaal Amerikaanse bedrijven. De keuze voor HP Cloud OS Framework kan hooguit op technologische gronden worden betwist (afhankelijk van de interpretatie van de requirements), maar niet op basis van komaf. Dat is echt onzinnig.

De discussie die GroenLinks nu aansnijdt, krijgt alleen maar meerwaarde als er een grote Europese speler op de markt zou zijn die in staat is om cloudtechnologie op grote schaal te implementeren, zowel hardware- als softwarematig. Europese bedrijven die enigszins een rol spelen in de cloudmarkt zijn allemaal afhankelijk van bouwblokken die vooral door Amerikaanse bedrijven worden gefabriceerd. Daar gaat ook het idealisme van Kroes niets aan veranderen.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...