Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

PvdA en VVD Rotterdam: Verkoop datacenter Rotterdam Internet Exchange zeer vreemd

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 23 mei 2014 08:15 uur

Er is onrust over de huurverkoop van de datacenteractiviteiten van Stichting Rotterdam Internet Exchange aan Bytesnet B.V. dat eigendom is van het management van de stichting. SmartDC-eigenaar Stijn Koster noemde de overname in het AD eerder al concurrentievervalsing, gezien de activiteiten van de R-IX opgezet zijn met miljoenen euro subsidies, financiering en garanties van de gemeente Rotterdam.

In navolging van Koster hebben nu ook de PvdA en VVD in Rotterdam vragen aan het college van B&W van Rotterdam gesteld over de overname. Voor de management buy-out was namelijk de toestemming van het college van burgemeester en wethouders nodig. De achtergrond hiervan is dat de R-IX inclusief de datacenteractiviteiten van de stichting zwaar gesubsidieerd zijn door de gemeente. De gemeente gaf meer dan 650.000 euro subsidie en stelde zich garant voor een lening van 4,2 miljoen euro.

Uit de brief over goedkeuring van de management buy-out staat dat er in 2009 en 2011 borgstellingen zijn verleend aan de R-IX, deze zijn nadrukkelijk gegeven voor de datacenteractiviteiten en niet de internet exchange activiteiten, zo blijkt uit de brief:

In 2009 en 2011 zijn borgstellingen verleend aan de R-IX, waarmee investeringen in een  hoogwaardig datacenter zijn gedaan ten behoeve van Rotterdamse instellingen en bedrijven.  Deze faciliteiten waren ten tijde van het verlenen van deze borgstelling niet binnen Rotterdam  aanwezig.

Amper twee jaar later liet in 2013 het bestuur van de R-IX onderzoeken hoe de (gesubsidieerde!) datacenteractiviteiten buiten de R-iX konden worden ondergebracht, met een weinig verrassend resultaat:

Vanwege marktontwikkelingen heeft het bestuur van de R-IX in 2013 opdracht gegeven om te  onderzoeken of en op welke manier deze datacenter-activiteiten buiten de  verantwoordelijkheid van de R-IX gecontinueerd kunnen worden zodat de R-IX zich weer volledig kan richten op de onafhankelijke rol als internet exchange, Resultaat van dit onderzoek was dat een onderhandse management buy-out van de zittende directie (Bytesnet  B.V.) de belangen van zowel de stichting als de klanten van het datacenter het beste zou dienen.

De gemeenteraadfracties van zowel PvdA als VVD hebben het college van B&W om opheldering gevraagd. De toon wordt door de drie raadsleden (2x PvdA en 1x VVD) direct gezet:

De ontwikkeling van het datacenter van R-IX is tot stand gekomen met een financiële garantstelling van  de gemeente. Nu blijkt dat de directie van R-IX de nieuwe eigenaar is van het datacenter. Met andere woorden: de directie van R-IX heeft het datacenter met een relatief gering financieel risico kunnen ontwikkelen, om vervolgens eigenaar te worden. Andere marktpartijen lijken geen kans te hebben gekregen om ook een bod uit te brengen op het datacenter. De PvdA en de VVD vinden deze gang van zaken zeer vreemd en heeft daarom de een aantal vragen ter schriftelijke beantwoording.

De vraag waar de raadsleden antwoorden op willen hebben, is wie het onderzoek naar de verzelfstandiging van de datacenteractiviteiten heeft gedaan en hoe de onderhandse management buy-out de belangen van zowel de stichting als de klanten het beste dienen?

Daarnaast vragen de raadsleden aan het B&W waarom andere (markt)partijen geen bod hebben kunnen uitbrengen? Hoe is onderbouwd dat de transactie tegen marktconforme prijs was? Last but not least willen de raadsleden graag weten wat er precies betaald is voor de overname?

In reactie op de vragen van PvdA en VVD stelt Stijn Koster van SmartDC dat hij al vijf jaar met de gemeente in gesprek is over de marktverstoring en blij is dat de politiek nu reageert op zijn klachten.

Ik heb vaak het gevoel gehad te concurreren met de gemeente Rotterdam. Een gemeente hoort de marktwerking niet te verstoren. De oprichting van de bouw van de R-IX is sowieso vreemd: de gemeente stelde dat er geen carrier-neutral datacenters in Rotterdam en omgeving zijn te vinden. Echter zijn er alleen al in hetzelfde pand als de R-IX vier datacenters gevestigd. SmartDC staat nota bene ook in dezelfde straat als de R-IX.

Vraag van de dag

Wat vindt u van de datacenteractiviteiten Rotterdam Internet Exchange?
Bekijk resultaten

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...