Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Waarschuwing voor spookfacturen aan klanten van hostingbedrijven

 • Door
 • Arnout Veenman
 • geplaatst op
 • 6 juni 2014 10:17 uur

Sinds kort zijn er weer partijen bezig om spookfacturen te sturen naar willekeurige eigenaren van domeinnamen. Door Hostnet wordt er gewaarschuwd voor spookfacturen van Domein Registratie Nederland, terwijl het Steunpunt Acquisitiefraude waarschuwt voor spookfacturen van Domein in Nederland (A.H.N.). Het lijkt er dus op dat er op dit moment meerdere partijen bezig zijn om spookfacturen te sturen naar eigenaren van domeinnamen. In de waarschuwing over Domein Registratie Nederland schrijft Hostnet het volgende:

Een partij genaamd Domein Registratie Nederland of Domein Registreren Nederland attendeert willekeurige domeinnaamhouders op het feit dat ze hun factuur moeten voldoen, als ze hun domeinnaam willen behouden. De facturen die deze partij stuurt, lijken op de facturen van Hostnet, maar zijn niet van ons afkomstig.

Door Steunpunt Acquisitiefraude wordt gewaarschuwd van spookfacturen van Domein in Nederland (A.H.N.). Uit een voorbeeld van de spookfactuur die het steunpunt heeft gepubliceerd (pdf), blijkt dat het om een meer klassieke vorm van acquisitiefraude gaat, waarbij een brief wordt gestuurd die in elk opzicht op een factuur lijkt maar waar met héél kleine letters onder staat dat het om een aanbod gaat én geen factuur. Eerder dit jaar waarschuwde het steunpunt ook al voor spooknota’s van Domein Host Nederland en Webdomein Noord. Opvallend is dat alle spookfacturen waar het steunpunt voor waarschuwt dezelfde factuurregels hebben. Uit gegevens van de Kamer van Koophandel blijkt echter dat er verschillende bedrijven en personen achter de spookfacturen zitten. Dat blijkt ook uit de verschillen in werkwijze. Webdomein Noord stuurt namelijk zelfs een betaalherinnering naar de aangeschreven ondernemers. Enkel in de kleine lettertjes is te lezen: “Er is geen enkele betalingsverplichting.“.

ISPam.nl Job board

Kris De Rocker, 6 juni 2014 11:10 am

Grappig dat er in de voetnoot staat "Indien u akkoord bent met het bovenstaande is u domeinregistratie geldig van de termijn zoals hierboven beschreven. Let op : is een aanbieding en geen factuur, betaling van deze aanbieding wordt beschouwd als opdrachtbevestiging."

En wat lezen we bovenaan de PDF : "factuur".
Als je spreekt van informatie die elkaar tegenspreekt dus...

 • Pingback: Internetfraude - 5 tips om oplichting te voorkomen! | VIP Internet

 • Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

  MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
  Feedback!
  Fill out my online form.
  Laatste reacties

  VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
  Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

  Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
  Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

  VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
  Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

  Nieuw kantoor voor Cegeka
  Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

  Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
  Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...