Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

De gemiddelde prijs van 1U colocatie

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 3 juli 2014 08:31 uur

Door de opkomst van virtuele servers en clouddiensten lijkt gedeelde colocatie van een enkele server telkens meer aan belang te verliezen. Toch kunnen er goede redenen zijn om te kiezen voor een volledig eigen server. Daarom heb ik een vergelijking gemaakt van de prijs van colocatie bij 30 verschillende Nederlandse hosters.

Het eerste dat in de vergelijking opvalt, is dat het aanbieden van (shared) colocatie door telkens minder hostingbedrijven wordt aangeboden. In het verleden had elke hoster groot en klein wel een colocatie aanbod, maar tegenwoordig is dat veel minder vaak het geval. Een sprekend voorbeeld is dat door één hostingbedrijf (VDX) in de lijst colocatie wel als dienst op de website werd genoemd toen de lijst twee weken geleden werd samengesteld en de dienst op hun zojuist gelanceerde nieuwe website van het bedrijf niet meer voorkomt.

Voor de vergelijking ben ik uitgegaan van een aanbod van 1U (gedeelde) colocatie van Nederlandse hostingbedrijven, waarbij tenminste 115 Watt (of 0,5 Ampère) stroomverbruik is inbegrepen. De hoeveelheid dataverkeer of bandbreedte heb ik niet vergeleken.

De gemiddelde prijs van 1U colocatie met 115 Watt stroomverbruik is 45 euro per maand, wanneer van de mediaan wordt uitgegaan. Indien alle prijzen bij elkaar worden opgeteld en door het aantal aanbieders worden gedeeld, is de gemiddelde prijs 51,50 euro per maand.

De goedkoopste aanbieder van colocatie is i3D.net met 28 euro per maand, voor dat geld krijg je 1U colocatie inclusief 0.5 Ampere stroomverbruik in het SmartDC datacenter in Rotterdam. Amper één euro duurder, maar wel met 50 euro setupkosten, is LeaseWeb waarbij kan worden gekozen voor colocatie in EvoSwitch in Haarlem, Schuberg Philis in Amsterdam en Easynet in Schiphol-Rijk. Ook bij Netsolid bied voor 29 euro per maand colocatie aan, daarbij kan worden gekozen voor Greenhouse in Den Haag, Schuberg Philis en Colocenter in Zoetermeer.

Vraag van de dag

Is het voor hosters nog interessant om shared colocatie aan te bieden?
Bekijk resultaten

prijzen-colocatie-aangepast

 

Klik voor een grotere versie van de grafiek.

ISPam.nl Job board

IceHosting, 3 juli 2014 11:14 am

Ik zie dat onze prijs in de tabel inclusief BTW is vermeld, terwijl volgens mij alle andere prijzen excl. BTW zijn. Voor de duidelijkheid, ons colocatie pakket 1u met 0,5 ampère komt op 40,50 euro excl. BTW per maand.

Arnout Veenman, 3 juli 2014 11:39 am

Dat klopt inderdaad. Excuus, we hebben daar waarschijnlijk overheen gekeken. Ik heb de grafiek aangepast met jullie juiste prijs.

IceHosting, 3 juli 2014 11:46 am

Top, bedankt!

Arjen Kocken, 3 juli 2014 6:40 pm

Wat ik persoonlijk mis in het overzicht is wat er standaard is inbegrepen. Een 1u rackruimte met een stroom en netwerk kabel is een basis maar collocatie begint pas interessant te worden tegenover een VDS platform als je beschikt over een dubbele stroom, netwerk toevoer en een hardware firewall. Iets wat vaak niet is meegenomen in de basis prijs en enkel als extra optie te verkrijgen is.

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...