Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Een modern datacenter: de manier om stroom en kosten te besparen

  • Door
  • Rashid Niamat
  • geplaatst op
  • 3 september 2014 10:15 uur

Kolen stroom centraleDat het stroomverbruik van datacenters permanent aandacht verdient, zal weinigen verbazen. Vanaf de eerste steen die wordt gelegd via de exploitatie tot en met de eventuele afbraak zijn het vierkante meters die onvermijdelijk veel stroom verbruiken. Niet voor niets is in Nederland al langer de PUE-factor een gegeven waar veel op wordt gelet.

Elders in de wereld, en dat vooral buiten de EU, lijkt de aandacht voor stroomverbruik nog steeds op een lager pitje te staan. Hoewel Google, Facebook en dergelijke wel eens de pers halen met woeste plannen voor de allerzuinigste datacenters, veel meer dan PR is dat niet. Je hoeft geen hardcore Greenpeace-volger te zijn, om te kunnen achterhalen én verbijsterd te zijn over het feit dat zeker in de VS de datacenters van die spelers niet op zuinigheid zijn ingericht.

Als er dan al in de VS een publicatie verschijnt over de noodzaak het stroomverbruik van datacenters omlaag te brengen, is dat daarom ook extra opmerkelijk. Het bericht waarmee de Natural Resources Defense Council vorige week om aandacht vroeg, is zo’n publicatie. Wat de NRDC stelt: datacenters moeten zuiniger en vooral bij on premise datacenters en de datacenters die colocatie faciliteren zijn flinke bezuinigingen mogelijk. NRDC noemt 40% als besparingspotentieel puur op het stroomverbruik.

Dat roep vanzelf de vraag op of dit cijfer klopt en of wij in Nederland hier ook iets mee kunnen. Enig uitzoekwerk leverde op dat een paar jaar geleden Surfnet voor het onderwijs heeft berekend dat migreren naar de cloud, daarbij de on premise hardware uitfaseren en gebruik maken van thin clients waar mogelijk, de stroomrekening van een onderwijsinstelling met 30% kan laten dalen. Je kan dit opvatten als een onderbouwing van de stelling van NRDC.

Of alle uitbaters van datacenters in Nederland en/of IaaS-providers deze of een vergelijkbare rekensom ook de klanten laten zien, is iets dat we niet hebben kunnen vaststellen. We horen vaker dat besparing op de stroomrekening wordt genoemd in sales pitches, maar een echte cijfermatig uitwerking van die claim? Wil je dat in het vervolg kunnen doen, je klanten kunnen voorrekenen hoeveel diensten geschoeid op moderne hardware helpen besparen op zijn stroomkosten, is dit Amerikaanse document een handige leidraad.

(En voor wat betreft de claim van NRDC dat colo zuiniger kan: omdat in Nederland alle serieuze datacenters aan de MJA gebonden zijn is dat punt voor de onze markt niet aan de orde.)

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...