Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

55 Miljoen euro voor veiligheidscampagne Internet

  • Door
  • Randy ten Have
  • geplaatst op
  • 23 oktober 2008 08:10 uur

Europese UnieDe Europese Unie maakt 55 miljoen euro vrij voor een programma dat kinderen en hun ouders de komende jaren moet beschermen tegen de gevaren op internet. Het geld, dat tussen 2009 en 2013 wordt uitgegeven, is bestemd voor het creëren van een veiliger internet en voor onderzoeken naar hoe kinderen nieuwe technologieën gebruiken en welk effect die op hen hebben.

De campange moet een keurmerk opleveren voor veilige websites. Ook wil de EU dat er een telefonisch meldpunt komt voor klachten. Daarnaast moeten er ‘filters’ komen. De exacte invulling hierover is nog niet bekend. Eerder al werd bekend dat filteren door de overheid op landelijk niveau geen wettelijke mogelijkheid is en is er een onafhankelijke stichting in het leven geroepen waar veel ISP’s plaats nemen en zelfregulering gaan toepassen.

De EU wil met het actieplan illegale websites aanpakken, net als schadelijk surfgedrag bij kinderen. Daarnaast wil de EU actie ondernemen tegen seksueel misbruik, kinderlokkerij en cyberpesten. Ook worden acties op touw gezet om de publieke opinie bewust te maken van de gevaren van internetgebruik door kinderen.

“Kinderen worden op steeds jongere leeftijd actieve internetgebruikers, terwijl het aantal pornografische, racistische en andere schadelijke webstekken, onder andere rond haatmuziek, zelfverwonding en zelfmoord, exponentieel toeneemt. Kinderen kunnen vaak bekwaam omgaan met online technologieën, in sommige gevallen missen ze echter de rijpheid om situaties goed te kunnen overzien”, stelt Belgisch Europarlementslid Frieda Brepoels op Techzine.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.