Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

opCyberpaint: pittige discussies die de sector aangaan

  • Door
  • Rashid Niamat
  • geplaatst op
  • 7 september 2014 13:54 uur

opcyberpaintposterIn Loosdrecht vond afgelopen weekend opCyberpaint plaats. Voor de tweede keer een dag in het teken van online security en paintball. Een combinatie die uniek te noemen is en waarbij ISPam.nl aanwezig was. Verslag doen van een event, waarbij strenge regels golden voor het respecteren van elkaars rol en privacy is wat lastig, desondanks verdient het formele ochtenddeel het onder de aandacht van de lezers gebracht te worden.

Het ochtendprogramma bestond uit een paneldiscussie over enkele hot items. De zaal, die zelf actief meedeed, was gevuld met circa 140 personen die allemaal op de een of andere manier te maken hebben met security. Wat volgde was in ieder geval geen verkooppraat, maar echt zinnige input. Niemand was verplicht zich bekend te maken, maar toch was snel in te schatten wie normaal boeven vangt, wetenschappelijk onderzoek doet, onderzoek doet naar hacks of als security officer een netwerk of datacenter onder zijn of haar hoede heeft.

Het plan van de overheid terughacken in Nederland met een wet legale basis te geven, kon uiteraard rekenen op de nodig kritiek. Gelukkig ging de aandacht hierbij niet alleen uit naar de belangen die consumentenproviders hebben. Ook – zoals uit onze vragen bleek – de zorg dat zakelijke aanbieders van internetaanbieders (hosters en datacenters dus!) hierdoor in een lastige positie zullen komen en klanten gaan verliezen werd door een groot deel van het panel en de zaal gedeeld. Binnenkort komen we nog terug op dit onderwerp, want dat de sector zich hier serieus zorgen moet maken, is wel duidelijk.

Een ander onderwerp dat ter sprake kwam, biedt daarentegen weer juist positieve kansen. Het ging daarbij over eID, een elektronische identiteit om ID fraude tegen te gaan. Het panel – waarin ook Brenno de Winter zat – was ervan overtuigd dat eID een stap in de goede richting is. Waarom men er positief over is en waarom het kansen biedt? EID is niet 1 Facebook-achtige log-in voor alle diensten, of een update van DigiD. Bedrijven kunnen een eigen eID-dienst in het leven roepen (“eID-provider” worden) en elke burger krijgt de mogelijkheid zelf meerdere eID´s aan te maken. Vergelijk het met de aparte logins die je nu al hebt voor verschillende diensten, maar dan met een of meerdere extra veiligheidslagen. Hierdoor kan en zal niet alleen ID fraude afnemen, de logische consequentie is dat e-commerce veiliger wordt. Hiervan profiteren ook hosters, niet alleen omdat ze zelf met eID aan de slag kunnen gaan, maar omdat het een boost kan betekenen voor e-commerce. Dat laatste vooral voor diensten die nu nog niet optimaal online worden aangeboden omdat de ID van de sitebezoeker lastig te verifiëren is.

Over de verdere impact van zowel terughacken, eID als de andere plenair genoemde security issues werd tijdens de lunch nog stevig in kleinere groepjes verder gediscussieerd. Daarna volgde een zwaar programma paintballen waarbij zo te zien niemand in staat was over hacken, terughacken, security en business te praten. Pas tijdens de afsluitende borrel en bij het verlaten van het pand op de parkeerplek werd de draad weer opgepakt. Tot zover wij meekregen, waren er enkele vertegenwoordigers uit de datacenter -en hostingsector aanwezig en is hun input in de discussies op prijs gesteld. Het was vooral goed te zien dat delen van kennis, ook over dit soort moeilijke onderwerpen, niet langer wordt overgelaten aan een beperkte groep die wellicht niet representatief is voor de sector of de bedrijven.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Uitgelicht bedrijfsnieuws van 5 oktober 2016
http://www./: What a fun post. yesterday while reading Home Is Where The Wine Is the author mentioned several tim...

Top 3 bedrijfsnieuws van afgelopen week: Previder, BIT en Schuberg Phillis
Jan J: Welke artikels zijn nu echte journalistiek en welke zijn gewoon reclame artikels zoals die over Vime...

De marktwaarde van werknemers van datacenters en hosters
Jan J: Welke artikels zijn nu echte journalistiek en welke zijn gewoon reclame artikels zoals die over Vime...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jan J: Welke artikels zijn nu echte journalistiek en welke zijn gewoon reclame artikels zoals die over Vime...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jan J: Welke artikels zijn nu echte journalistiek en welke zijn gewoon reclame artikels zoals die over Vime...