Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Overname door CenturyLink gaat Rackspace niks brengen

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 10 september 2014 08:01 uur

Rackspace staat al geruime tijd in de etalage, maar het wil niet vlotten om een geschikte koper te vinden. Zo lijkt het. Na de geruchten dat Cisco wel eens de enige partij zou kunnen zijn die belang heeft bij Rackspace, kwam deze week ineens het bericht dat telco CenturyLink haar oog op de hostingprovider heeft laten vallen. Bloomberg meldt echter dat dit een vrijwel onmogelijk huwelijk gaat worden.

Bij dit soort geruchten – want zowel CenturyLink als Rackspace ontkennen dat er verkennende gesprekken worden gevoerd – is slechts één vraag relevant: wat levert een acquisitie op bij beide bedrijven? Wat zou CenturyLink willen met een overname? Antwoord: een snelle manier om meer voet aan de grond te krijgen in cloudhosting, vooral in Europa. CenturyLink heeft, net als veel andere providers, ambities om te concurreren met Amazon, Microsoft en Google – wederom vooral in Europa.

De strategie van CenturyLink is daarop gericht met Savvis en Tier3. In Europa probeert CenturyLink het vooral met Savvis waarvoor het bedrijf in mei vorig jaar een nieuw datacenter in Londen in gebruik nam. Bovendien nam CenturyLink belangen in de Emerald Express, de kabel die Europa via IJsland met Noord-Amerika gaat verbinden. CenturyLink gaat vanaf eind dit jaar services over deze nieuwe route aanbieden. Kortom: CenturyLink heeft een aardig portfolio in Europa, maar op de kaart van cloudproviders telt het amper mee. Dat hoopt het met de aankoop van Rackspace te veranderen. De vraag is of dat het geval gaat zijn.

Het antwoord op die vraag is waarschijnlijk ontkennend. Met Rackspace krijgt CenturyLink een cloudhoster die zwaar op OpenStack heeft ingezet: juist daarom zou een ‘huwelijk’ met Cisco logischer zijn geweest. Ook Cisco is een warm pleitbezorger van het gebruik van OpenStack, maar Cisco heeft niet zozeer belang bij een eigen hostingbedrijf. Dat bedrijf wil het liefst zaken doen met alle providers – leveren van al dan niet converged infrastructuur –  en niet gebonden zijn aan één eigen provider. Voor het vergroten van de afzetmarkt voor OpenStack zou Rackspace sowieso te klein zijn. Voor Rackspace zou er beslist een voordeel zijn geweest: een kapitaalkrachtige moeder met een grote naam.

Een acquisitie door CenturyLink gaat Rackspace vrijwel niets opleveren, behalve interne concurrentie met onder meer Savvis. CenturyLink ziet dat anders: met Rackspace krijgen een leidende partij op de Europese hostingmarkt en een OpenStack-aanvulling op het eigen cloudportfolio. Dat de deal voor Rackspace weinig toegevoegde waarde heeft, begrepen de aandeelhouders ook. Het aandeel bevindt zich sinds begin vorig jaar al in een soort duikvlucht: de koers is inmiddels gehalveerd. Alleen kan Rackspace te weinig massa ontwikkelen ten opzichte van de grote cloudproviders, maar het vinden van een juiste partner om door te kunnen groeien, is tot nu toe geen succes. Dat laatste leidt doorgaans ook maar tot weinig enthousiasme in de markt.

 

 

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Uitgelicht bedrijfsnieuws van 5 oktober 2016
http://www./: What a fun post. yesterday while reading Home Is Where The Wine Is the author mentioned several tim...

Top 3 bedrijfsnieuws van afgelopen week: Previder, BIT en Schuberg Phillis
Jan J: Welke artikels zijn nu echte journalistiek en welke zijn gewoon reclame artikels zoals die over Vime...

De marktwaarde van werknemers van datacenters en hosters
Jan J: Welke artikels zijn nu echte journalistiek en welke zijn gewoon reclame artikels zoals die over Vime...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jan J: Welke artikels zijn nu echte journalistiek en welke zijn gewoon reclame artikels zoals die over Vime...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jan J: Welke artikels zijn nu echte journalistiek en welke zijn gewoon reclame artikels zoals die over Vime...