Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Interview: Colt over de link tussen stroomverbruik en audits

  • Door
  • Rashid Niamat
  • geplaatst op
  • 15 september 2014 08:01 uur

colt-whitepaperVan het Britse Colt verscheen in maart van dit jaar een whitepaper genaamd “Four forces of data centre disruption”. Een duidelijke titel die de lezersgroep van ISPam.nl direct zal aanspreken. Toch is in Nederland de aandacht voor de in het document genoemde onderzoeksresultaten gering gebleven. In een recent gesprek op de Amsterdamse vestiging van Colt zijn we dieper ingegaan op twee punten van deze publicatie.

Dat een aanbieder als Colt aandacht vraagt voor issues die te maken hebben met audits en risk compliance in een datacenter omgeving, zal weinigen verbazen. Het bedrijf bedient een klantengroep die hierom moet vragen en we kregen van Ben Timmer, Managing Engineer voor de datacenters in België en Nederland, ook voorbeelden van hoe dat proces werkt. Interessanter was eigenlijk de grote aandacht die Colt besteedt aan energie.

Uit onderzoek, gehouden in vier landen, komt naar voren dat het stroomverbruik een steeds grotere rol krijgt als er wordt gesproken over IT-strategie binnen grotere bedrijven. Zelfs zo zeer dat je kunt voorspellen dat er een moment komt dat stroomkosten evenzo belangrijk of zelfs nog belangrijker worden dan exacte locatie van data. In Nederland denkt 52% van de ondervraagden dat het die kant uitgaat, dat is aanzienlijk lager dan in de andere landen. In totaal was 64% van de groep IT-decisionmakers ervan overtuigd dat energie een grotere rol zal gaan spelen. Verklaring voor de Nederlandse score zou kunnen zijn dat we hier door de MJA een soort level playing field hebben gecreëerd. Echt concurreren op energiekosten is lastig als iedereen als doel heeft de CO2-uitstoot verder te verlagen, wat natuurlijk het eenvoudigst kan worden bereikt door het stroomverbruik als geheel terug te dringen.

Een klantgroep die bovengemiddeld kritisch is ten aanzien van kwaliteit én tegelijkertijd schijnbaar meer oog krijgt voor de stroomnota en als onderneming zelf actief meedoen met initiatieven als MJA wat betekent dat in de praktijk voor Colt? Wat in het antwoord duidelijk naar voren kwam en wederom met een aantal voorbeelden werd geïllustreerd, was de onverbiddelijke link tussen energieverbruik en het garanderen van kwaliteit. Heel simpel, oude of slecht bekabelde hardware kan leiden tot een hoger stroomverbruik (koeling!) en zelfs performance problemen veroorzaken. Dat heeft direct impact op de SLA’s die overeengekomen zijn en de verdere kwaliteitseisen die contractueel zijn vastgelegd. Daarnaast komt stroomverbruik schijnbaar het terug in de audits die door bepaalde klanten elke drie maanden worden doorgevoerd.

Dat een datacenter belang heeft bij betrouwbare hardware en allergisch is voor slecht aangelegde bekabeling, dat zal niemand verbazen. Dat bij Colt zo nadrukkelijk de link wordt gelegd tussen het tegengaan van dit soort ongewenste situaties om zowel aan alle contractuele bepalingen te blijven voldoen, als aan het streven meer grip te krijgen op het stroomverbruik, dat klinkt al minder gebruikelijk. Dat daarover ook gericht contact wordt gezocht met de klanten en waar relevant het stroombesparingspotentieel ter sprake wordt gebracht, dat is opmerkelijk te noemen.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
iSAPM: En hier kan je nog wel reactie's plaatsen, maar als ze wat kritisch zijn zoals bij Vimexx dan wordt ...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...