Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Deze bedrijven zijn geschikt als aanbieder van business hosting

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 23 september 2014 08:00 uur

Tien jaar geleden had vrijwel elk MKB-bedrijf een eigen mailserver en intranet of bedrijfsapplicatie die draaide binnen de muren van het eigen kantoor. Indien er al sprake was van een eigen website, dan was dit vaak niet veel meer dan enkele statische html-pagina’s.

Tegenwoordig wordt de eigen mailserver steeds vaker de deur uit gedaan en vervangen door een mailplatform dat bij een hoster draait. De eenvoudige website met enkele statische webpagina’s heeft in veel gevallen plaatsgemaakt voor een website met veel meer functionaliteit en in veel gevallen wordt ook het intranet tegenwoordig extern gehost of onderdeel van de website geworden.

De oplossing die een bedrijf dat aan bovenstaand profiel nodig heeft, noem ik business hosting. Het gaat in grote mate om een standaardoplossing die waar nodig kan worden aangepast (getailord) op basis van de behoeften en wensen van de klant. Het product en de hele dienstverlening eromheen moeten ook volledig zijn ingericht op de MKB-klant die daar in belangrijke mate van afhankelijk is om zijn business draaiende te houden.

Nu zal menig aanbieder van mainstream hosting ook van mening zijn dat zij hun product en dienstverlening ingericht zijn voor het MKB. Het verschil tussen beide zit hem vooral in de focus op het MKB en de wijze waarop de dienstverlening daarop is ingericht. Het gaat verder om de omgang met en benadering van de klant. Profileert de hoster zich als een betrouwbare partner voor MKB-bedrijven of is het een allemans vriend die een hostingoplossing heeft dat geschikt is voor de massa?

Het belang van de afgenomen hostingoplossing is bij business hosting veel groter dan bij mainstream hosting. Het gaat in principe niet om het hostingpakket, maar dat de klant letterlijk en figuurlijk zijn business kan hosten bij de aanbieder. Een concreet verschil tussen mainstream hosting en business hosting is dat bij de eerste vrijwel nooit een SLA zal worden afgesproken en dat bij business hosting dat wel logisch is om te doen.

Het verschil tussen business hosting en managed hosting is voornamelijk dat bij business hosting een standaardproduct de basis is voor de dienstverlening. De klant kan een bepaald product afnemen, dat kan worden aangepast, maar het blijft een standaard product. Het kan om een hele reeks verschillende soorten producten gaan, van hosted e-mail (in de meeste gevallen hosted exchange of een open source variant daarvan), hosted desktop, webhosting, virtuele of dedicated servers, etc.

Vergeleken met een maatpak kan business hosting worden vergeleken met wat je krijgt bij de Suitsupply. Je kiest een pak uit dat je bevalt en de kleermaker van de Suitsupply kan het pak verder op maat maken en andere zaken aanpassen. Aan de andere kant is managed hosting te vergelijken met een kleermaker die een pak compleet op basis van jouw wensen als klant maakt, van het uitkiezen van de stof en de knopen tot aan de wijze waarop de naden worden gestikt. Dat geeft meestal ook een stuk hoger prijskaartje maar ook een hoger serviceniveau.

Het verschil tussen beide werkwijzen noem ik product- en service-georiënteerd, waarbij het pak van de Suitsupply en business hosting product-georiënteerd zijn en het pak dat door de kleermaker wordt aangemeten en managed hosting service-georiënteerd zijn.

Een hoge mate van betrouwbaarheid en continuïteit is essentieel voor elke aanbieder van business hosting. Daarom zal elke aanbieder er zowel bedrijfseconomisch goed voor moeten staan en ook qua personeel moet er voldoende overlap zijn, zodat het uitvallen of niet beschikbaar zijn van een deel van het personeel de betrouwbaarheid van de dienstverlening en continuïteit van de onderneming niet in gevaar kan brengen.

De hoeveelheid personeel die er moet zijn om aan de eisen van betrouwbaarheid en continuïteit te kunnen voldoen, hangt in belangrijke mate af van de exacte dienstverlening. Idealiter heeft een aanbieder van business hosting minimaal 9 medewerkers en een management dat uit meerdere personen bestaat. De grens is enigszins arbitrair, maar naarmate het aantal medewerkers kleiner wordt, wordt de kans dat de gewenste betrouwbaarheid en continuïteit nog te garanderen is ook kleiner.

Op basis van de bovenstaande criteria heb ik een lijst gemaakt met partijen die business hosting aanbieden en daar ook geschikt voor moeten worden geacht. Wie van mening is dat een bedrijf ten onrechte ontbreekt in de lijst (en niet onder één van de andere soorten hosting valt), kan dat melden in de reacties, mailen mag ook naar arnout@xcat.nl.

ISPam.nl Job board

Rob, 25 september 2014 12:19 am

Haha wat een raar artikel. Heeft meer weg van een verkapte advertentie voor de genoemde bedrijven. Dit is toch werkelijk geen representatief onderzoek te noemen. Wat een merkwaardige voorstelling van zaken wordt hier gegeven en wat een verhaal ook. Erg kort door de bocht maar desondanks wel vermakelijk! Hoe kom je erop?! #overappelsenperen

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Uitgelicht bedrijfsnieuws van 5 oktober 2016
http://www./: What a fun post. yesterday while reading Home Is Where The Wine Is the author mentioned several tim...

Top 3 bedrijfsnieuws van afgelopen week: Previder, BIT en Schuberg Phillis
Jan J: Welke artikels zijn nu echte journalistiek en welke zijn gewoon reclame artikels zoals die over Vime...

De marktwaarde van werknemers van datacenters en hosters
Jan J: Welke artikels zijn nu echte journalistiek en welke zijn gewoon reclame artikels zoals die over Vime...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jan J: Welke artikels zijn nu echte journalistiek en welke zijn gewoon reclame artikels zoals die over Vime...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jan J: Welke artikels zijn nu echte journalistiek en welke zijn gewoon reclame artikels zoals die over Vime...