Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Indiaase Infosys en Chinese Huawei gaan cloud veroveren

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 30 september 2014 08:00 uur

ISPam.nl schreef er al meer over: je moet van goede huize komen als je nu nog groot wilt instappen in de IaaS-markt. Die markt is namelijk wel zo’n beetje dichtgetimmerd door de grote Amerikaanse jongens. Lokale providers doen eigenlijk alleen puur lokaal mee of als ze een echte USP hebben, bijvoorbeeld in een ‘vertical’. Einde verhaal? Niet echt, want dan is er altijd nog een Chinees bedrijf. En China heeft op dit moment twee dingen in overvloed: kundige mensen en geld. Veel geld.

Deze week maakten het Indiaase Infosys en het Chinese Huawei bekend dat ze gaan samenwerken in de levering van Enterprise Cloud. Beide partijen zijn al actief in deze markt, maar tot nu toe zijn het geen partijen die mee kunnen dingen naar topposities. Maar als deze bedrijven hun krachten gaan bundelen, wordt het ineens een serieuze bedreiging voor veel partijen die net onder de top 3 ‘hangen’. Cloudproviders als Softlayer en Rackspace gaan vermoedelijk nog het meeste voelen van Infosys/Huawei. De combinatie gaat zich richten op grote klanten met cloud computing en services voor big data.

Huawei heeft al de nodige cloudcapaciteit en producten die specifiek voor big data zijn bedoeld, waaronder de OceanStor NAS-lijn. De OceanStor 9000 heeft bijvoorbeeld de mogelijkheid voor 55TB cache. Dat systeem is uit te breiden naar ruim 280 nodes en kan daarmee als single file system tot 40PB aan data aan. Op basis van dergelijke systemen, gecombineerd met de kennis van Infosys, gaat de combinatie nu clouddiensten leveren. Infosys zelf werkt al enige tijd samen met Microsoft en Hitachi, waarbij het klanten helpt om naar Microsofts Azure te migreren.

Eerder maakten IBM en Apple al bekend ook te gaan samenwerken in enterprise cloudproposities. De reuzen worden dus alleen maar groter. Niet voor niets zien analisten dit toch als het begin van de consolidatie in de markt voor cloudproviders. Zeker voor wereldwijde IaaS-oplossingen zullen uiteindelijk slechts een paar partijen overblijven. Aan dat rijtje kan nu Infosys/Huawei worden toegevoegd. Huawei wil per 2017 minimaal 10 miljard omzet halen uit grootzakelijke activiteiten, het leeuwendeel daarvan moet uit de cloud komen. Om die doelstelling te halen, sluit topman William Xu aan de lopende band deals met partners. In maart maakten Huawei en LeaseWeb al een strategische samenwerking bekend, waarbij LeaseWeb-klanten de mogelijkheid krijgen om op Huawei-servers te hosten.

In diezelfde maand meldde COO Jane Li dat Huawei er alles aan gelegen is om de ‘cloud computing race’ te winnen. Huawei zette daarop zwaar in om hun server-, netwerk- en storageproducten volledig geschikt te maken voor grote cloudinfrastructuren. Li kondigde toen ook een lab aan waar deze producten zouden worden ontwikkeld. Dat lab komt er nu definitief in China. Infosys gaat ook hier in meedoen.

ISPam.nl Job board

Wouter, 30 september 2014 9:36 am

Of Huawei nou een partij is van wiens cloud je gebruik wilt maken (zeker als enterprise klant)....ze zijn al vaker in opspraak geweest vanwege het inbouwen van achterdeurtjes in netwerken en China zelf is nou ook niet bepaald ongecensureerd op het gebied van internet. Het risico dat er wordt meegekeken in jouw data in de cloud van Huawei lijkt me vrij groot, neem daarbij dat in China veel spullen worden nagemaakt en een beetje bedrijf kijkt wel uit voordat hij zijn data daar plaatst.

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
iSAPM: En hier kan je nog wel reactie's plaatsen, maar als ze wat kritisch zijn zoals bij Vimexx dan wordt ...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...