Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

RIPE maakt verkopen provider onafhankelijke IPv4-adressen mogelijk

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 2 oktober 2014 08:00 uur

Provider onafhankelijke IPv4-adressen mogen vanaf nu ook overgedragen worden. Over een voorstel dat de overdracht van zogenaamde provider independent IPv4-adressen toestaat werd eergisteren consensus bereikt. Het voorstel heeft ook een Nederlands tintje, het werd namelijk ingediend door de Nederlandse ondernemer Erik Bais (A2B Internet).

Het overdragen van provider onafhankelijke IPv4-adressen is door het aangenomen voorstel niet onbeperkt mogelijk. Net als voor provider afhankelijke IPv4-adressen geldt dat een blok IPv4-adressen na de overdracht aan een andere provider pas weer na 24 maanden mogelijk is. Dit geldt ook voor individuele IPv4-adressen die onderdeel zijn van het overgedragen blok.

In de toelichting bij het voorstel noemt Erik Bais twee redenen waarom hij het voorstel heeft gedaan. Allereerst was er sprake van een ongelijke behandeling tussen provider afhankelijke (provider aggregated) en provider onafhankelijke (provider independent) IPv4-adressen. De eerste mochten namelijk wél al verhandeld worden en de tweede (nog) niet. Dat verschil wordt door het voorstel weer gelijk getrokken.

De tweede reden die Bais noemt, is dat er op verschillende manieren toch al in provider onafhankelijke IPv4-adressen wordt gehandeld. Het gaat bijvoorbeeld om een situatie die wordt gepresenteerd als fusie of overname van netwerkinfrastructuur waarbij het in werkelijkheid alleen gaat om het overdragen van IPv4-adressen. Daarnaast worden er ook provider onafhankelijke IPv4-adressen overgedragen die simpelweg niet worden (en door het verbod ook niet konden worden) verwerkt in de RIPE database.

Bais stelt hierover in de toelichting op het voorstel:

We want to have an open and honest communication to the RIPE NCC from the community and we need to make sure that the registry is up to date, without having to fluff up the procedures, bend the rules and truth in communication to the RIPE NCC to be able to transfer the IP space.

Door dat er consensus is bereikt over het voorstel maakt het vanaf nu onderdeel uit van de IPv4 Address Allocation and Assignment Policies for the RIPE NCC Service Region.

Vraag van de dag

Moeten IPv4-adressen verhandelbaar zijn?
Bekijk resultaten

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...