Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Aanbesteding Cloud for Europe voor onbeperkte tijd uitgesteld

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 14 oktober 2014 08:00 uur

Ambtelijke molens draaien langzaam. Vooral Europese molens. De tender voor “Cloud for Europe” is andermaal uitgesteld. En deze keer heeft de aanbestedende commissie binnen de EU niet eens meer een datum gecommuniceerd waarop de aanbestedingsdocumenten daadwerkelijk beschikbaar komen. Op cloudforeurope.eu volstaat het met een excuus voor de nieuwe vertraging.“We hopen de aanbesteding in de nabije toekomst te publiceren.” Maar wat is “nabij”?

Daarmee wordt dit prestigeproject zo langzamerhand een treurige vertoning, op meerdere gebieden. Het gaat om de zogeheten pre-commercial procurement-aanbesteding, bedoeld om partijen te selecteren waarmee de Europese Commissie die Europese cloud kan gaan bouwen. Daarbij worden ontwikkelingskosten en ook risico’s verdeeld over de inschrijvende partijen die uiteindelijk worden geselecteerd. In deze fase worden aanbieders geselecteerd die samen met de commissie het design gaan opstellen voor een Europese cloud en een prototype gaan bouwen. Pas na deze fase volgt de aanbesteding voor de daadwerkelijke gunning van de opdracht. Daarbij houdt Europa zich overigens nog het recht voor om een andere partij te kiezen dan de partijen die in de pre-procurement fase hebben meegedaan.

Daar wringt één van de twee schoenen.  Er zijn niet veel bedrijven die trek hebben om hoge design- en ontwikkelkosten voor hun rekening te nemen, zonder de zekerheid dat ze echt kans maken op de opdracht: ingebakken in de aanbestedingsprocedure. Tot nu toe is deze wijze van aanbesteding ook nog niet veel toegepast. De andere wringende schoen is het feit dat er überhaupt maar heel weinig Europese bedrijven zijn die iets zouden kunnen op Europees niveau. De grote IaaS-providers – en in de eerste plaats hebben we het over IaaS – die op deze schaal iets kunnen, zijn Amerikaanse bedrijven.

Dat wordt niet echt beter als je naar PaaS of andere diensten kijkt. Databases, “commodity” applicaties, robuuste portalsoftware, VDI, de markt wordt op veel fronten gedomineerd door Amerikaanse (moeder)bedrijven. Europa heeft de boot simpelweg grandioos gemist. Daar gaat een Europese cloud niets meer aan veranderen. Europa viel over Kroes heen toen ze begin dit jaar aankondigde met HP te werken voor het CoCo (Confidential and Compliant) cloud project, maar de criticasters hadden daarbij wel een ongelofelijke partij boter op het hoofd.

Ondertussen workshopt Europa zich suf voor Cloud for Europe. Het project heeft als doel om “het woud van standaarden terug te snoeien”, een model voor cloudcontracten en Service Level Agreements op te stellen en partnership en innovatie in de cloud te bevorderen. Dat project is formeel gestart op 27 september 2012. En voorlopig is het nog lang niet klaar.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...