Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Concurrentie in OpenStack-cloud neemt toe

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 17 oktober 2014 08:00 uur

Opvallend. Het leek deze week wel de week van OpenStack. Niet alleen lanceerde het Indiaase ZNet Technologies nieuwe clouddiensten op OpenStacks “Icehouse”, maar maakten we ook kennis met Blue Box. En dat kan ook voor de Europese en zelfs Nederlandse markt nog wel eens een interessante speler worden. Blue Box gaat wereldwijd private cloud-oplossingen bieden op basis van OpenStack. Realisatie van een dergelijke omgeving: minder dan één uur.

Blue Box, een startup uit Seattle, kwam deze week in het nieuws omdat het in een investeringsronde 10 miljoen dollar ophaalde bij twee grote investeerders. Met dat bedrag kan Blue Box haar Blue Box Cloud verder ontwikkelen, een private cloud-stack op basis van Open Stack. Blue Box heeft daar zelf een orchestrator voor ontwikkeld, Blue Box Cloud Orchestration en een management suite, Box Management. Blue Box doet haar implementaties met BOSH – Bosh Outer Shell –  van Cloud Foundry.  Daarmee kunnen snel software pakketten over grote aantallen virtuele servers worden uitgerold. Juist dit onderscheidt Blue Box van andere OpenStack cloudproviders als Rackspace. Deze laatste ondersteunt BOSH niet.

En wat heeft een klant daaraan? Volgens Blue Box kan een klant nu op dedicated, dus eigen hardware een private cloud-oplossing bestellen. Levering: binnen een uur. En niet alleen in de VS, maar overal te wereld.  Dat laatste kan Blue Box nu nog niet. Daarvoor heeft het datacenter partners nodig in werelddelen waar het deze oplossing wil uitrollen. Op dit moment opereert Blue Box vanuit datacenters in Seattle en Zurich in Zwitserland. Maar het timmert voortvarend aan de weg. Blue Box heeft namelijk goed begrepen dat met name grotere bedrijven vooral oog hebben voor private cloud. Die markt zal in de komende jaren behoorlijk groeien. Voor komend jaar moet er voor ruim 40 miljard omzet te halen zijn in private cloud.

Met OpenStack? Misschien. Feit is dat OpenStack zich in een groeiende belangstelling mag verheugen. Niet onbelangrijk hierin is het feit dat grote Indiaase en Chinese partijen zich nu ook op het operating systeem storten. ZNet Technology kondigde deze week aan een flink aantal clouddiensten op basis van OpenStack aan te gaan bieden. Zoals het Indiaase bedrijven betaamt, zijn de tarieven uitermate scherp. Een virtuele server met 1 vCPU, 256 MB geheugen en 10 GB storage kost zo’n 5 euro per maand. Prima. Zolang het in India blijft. Maar pas op: ZNet heeft al sinds 2006 een datacenter-overeenkomst met SoftLayer. De concurrentie kon zo maar eens heel snel, flink heviger worden.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...

De jaarcijfers bekeken: AlfaNet
Ferdinand: Misschien de cijfers van dit jaar ook eens bespreken?