Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

CTO HP: Prototype The Machine in 2016

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 4 november 2014 10:00 uur

Datacenterproviders opgelet: uw datacenter gaat veranderen. De klassieke server gaat namelijk verdwijnen. En misschien sneller dan u denkt: want HP kondigde vorige week aan al in 2016 een nieuwe serverarchitectuur gereed te hebben. Het prototype van The Machine zal dan op beurzen te bewonderen zijn.

HP werkt al geruime tijd aan The Machine. Daarin verlaat de serverfabrikant de klassieke John von Neumann-architectuur die wordt gekenmerkt door een processor, RAM als werkgeheugen en aansturing van randappartuur, waaronder aparte opslag. Basisprincipe van deze architectuur, die al sinds 1944 bestaat, is het principe waarbij de processor (CPU) communiceert met het werkgeheugen. Veel deskundigen achten deze vorm van architectuur te ‘complex’ voor zaken als Internet of Things of de verwerking van Big Data. Daarvoor zou dataopslag en werkgeheugen eigenlijk in dezelfde chipset moeten plaatsvinden.

Dat idee is niet ‘revolutionair’. Softwarefrabrikanten van grote datasystemen, zoals SAP en Oracle, hebben al commerciële toepassingen van in-memory databases zoals bijvoorbeeld SAP HANA. Vanuit softwareoptiek is dit hetzelfde principe, met dien verstande dat deze toepassing haar limiet vindt in de ‘bare metal’ – de serverarchitectuur. Machine van HP is die – voorlopig – laatste stap.  Veel detail heeft HP overigens nog niet prijsgegeven over The Machine. Het grote idee is om RAM te vervangen voor zogeheten ‘memristors’ – een combi van DRAM en flashgeheugen – en de ‘koppeling’ van randapparatuur te realiseren door middel van fotocellen waarmee supersnelle businterfaces worden gemaakt. Zowel werkgeheugen als ‘randapparatuur’ wordt dan gehuisvest op dezelfde fabric. De plannen voor de CPU zelf zijn met nog meer geheimzinnigheid omhult.

Toch stelde CTO Martin Fink vorige week in het vooruitzicht dat HP in 2016 een prototype klaar heeft. Op de commerciële toepassingen zullen we echter nog zeker tien jaar moeten wachten, aldus diezelfde Fink. Voorlopig toch maar die blades en rackservers blijven bestellen, dus.

 

 

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.