Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Heeft de Amazon cloud een probleem in Duitsland?

  • Door
  • Rashid Niamat
  • geplaatst op
  • 10 november 2014 08:01 uur

AmazonWebServicesHet leek een perfecte zet te zijn van Amazon: clouddiensten zouden per direct ook aangeboden worden vanuit datacenters op Duits grondgebied. Op die manier was er meer veiligheid, privacy, zekerheid en minder spionage. Uiteraard werden deze termen niet letterlijk gebruikt, maar de link tussen de locatie Frankfurt en privacy was wel duidelijk.

Je kon er op wachten dat niet iedereen dit verhaal klakkeloos zou accepteren. Dat het toch nog twee weken heeft geduurd eer de eerste Duitse concurrent van Amazon zich meldt, lijkt onlogisch lang. Wie de ins-and-outs van het Duitse rechtssysteem kent, heeft daar geen moeite mee. De eerste kritiek die gepubliceerd is komt uit de koker van een Duitse IaaS-provider, dus een regelrechte concurrent. Profitbricks uit Berlijn legt in een open brief en blogpost haarfijn uit waarom AWS een probleem heeft als het denkt met een vestiging in Duitsland een dienst te kunnen bieden die wel veilig is voor Amerikaanse bemoeizucht. Voor insiders is dat gesneden koek. Dat een Duitse provider dit de landelijke pers uitlegt en daarmee het onderwerp bij een veel grotere groep dan alleen IT-ers bekendmaakt is een hele prestatie.

De vervolgstap laat zich raden. AWS kan de schouders ophalen en niet reageren. Dan zet het de deur op een kier voor een procedure in Duitsland waarbij wijziging of staking van de bestreden uitingen wordt geëist. De andere optie is dat Amazon beter verklaart wat het wel en niet kan leveren. Maar daarmee wekt het de indruk in eerste instantie weinig professioneel te werk te zijn gegaan en dat is zeker bij grote gebruikers die gewend zijn te werken met aanbestedingen reden de rode stift te hanteren.

Welke optie ook wordt gekozen, voor iedereen in Duitsland (en daarbuiten!) die van mening is dat zaken doen met Amerikaanse cloudaanbieders linke soep is, is deze case weer een bevestiging van alle vooroordelen. AWS schaadt daarmee niet alleen zich zelf, ook concullega’s hebben hier last van.

De ironie van het verhaal wil trouwens dat IaaS-provider Profitbricks uiteraard als uitvalsbasis Duitsland heeft, maar klanten ook de optie biedt de diensten via externe datacenters in de VS af te nemen. Nog meer koren op de molen van cloudcritici dus.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
iSAPM: En hier kan je nog wel reactie's plaatsen, maar als ze wat kritisch zijn zoals bij Vimexx dan wordt ...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...