Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Rechtbank VS redt het internet: Beslag op top-level domeinen niet mogelijk

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 14 november 2014 09:23 uur

Beslag leggen op een top-level domein is niet mogelijk. Dat heeft een Amerikaanse federale rechtbank besloten (pdf). Deze uitspraak is een zeer belangrijke overwinning voor het hele internet. Wanneer beslag wel mogelijk zou zijn geweest, dan zou dat het DNS-systeem wereldwijd in gevaar zijn gekomen.

In de voorliggende zaak probeerde iemand beslag te leggen op de ccTLD’s van Iran (.ir), Syrie (.sy) en Noord-Korea (.kp) en de Arabische varianten van de eerste twee. ICANN – de organisatie die verantwoordelijk is voor de rootzone – verzette zich tegen het beslag.

De Amerikaanse rechtbank heeft geoordeeld dat een ccTLD niet voor beslag vatbaar is. Het doel van het beslag was om de ccTLD’s daarna publiekelijke te verkopen (executeren). Uit de opbrengst van de ccTLD’s zouden de beslagleggers een vordering die ze op deze landen hebben gekregen na eerdere rechtszaken dan (financieel) kunnen verhalen.

Wanneer beslag op ccTLD’s wel mogelijk zou zijn én deze daarna publiekelijk verkocht zouden kunnen worden, dan waren de gevolgen niet te overzien. Dat zou namelijk betekenen dat ccTLD’s en misschien ook zelfs gTLD’s van het één op het andere moment van eigenaar kunnen wisselen. Alle domeinnamen onder de bewuste ccTLD (zoals .nl, .eu of .ir) zouden dan in één klap niet meer bereikbaar kunnen worden.

Wanneer dat daadwerkelijk zover zou komen, dan zou wereldwijd niemand meer de rootzone accepteren die verwijst naar andere nameservers dan die van de oorspronkelijke beheerder van de bewuste ccTLD. Dan zou er in één klap een machtsvacuum ontstaan, want wie gaat de rootzone dan beheren? Gelukkig is het niet zover gekomen.

ICANN is daarom zeer tevreden met de uitspraak van de rechtbank. John Jeffrey, ICANN’s General Counsel and Secretary zegt:

We are pleased that the court ruled in our favor on the grounds that the ccTLDs are not property, subject to attachment. The court’s ruling demonstrates a technical understanding of the DNS, and the role of ccTLDs in the single, global, interoperable Internet.

ISPam.nl Job board

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...

De jaarcijfers bekeken: AlfaNet
Ferdinand: Misschien de cijfers van dit jaar ook eens bespreken?