Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Docker ondersteuning in de cloud bij Amazon, Google en Microsoft

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 18 november 2014 08:00 uur

Kort na elkaar hebben Amazon en Google ondersteuning voor Docker aan hun cloud toegevoegd. Ook Microsoft heeft aangekondigd Docker te gaan ondersteunen in Azure en Windows Server.

Docker is een platform waarmee applicaties in een container worden geplaatst. Een Docker container kan op elk denkbaar platform draaien, een lokale server, laptop of in de cloud. In tegenstelling tot een virtual machine image is enkel de applicatie opgenomen in de container en wordt er gebruik gemaakt van het host besturingssysteem om de applicatie te draaien.

Het beheer van één Docker container is eenvoudig, maar het deployen van verschillende Docker containers in een cloudomgeving vereist flink wat management (orchestration). Amazon heeft daarom een systeem aangekondigd om het eenvoudig te maken om Docker containers te deployen op virtuele servers (EC2-instances) van het bedrijf. Gebruikers krijgen de mogelijkheid om de containers eenvoudig te beheren en te verspreiden over verschillende “availability zones“ in de Amazon cloud. De dienst zelf wordt gratis, maar de gebruikte EC2-instances om de containers op de te deployen, zijn dat uiteraard niet.

Ook Google heeft eerder deze maand een systeem gelanceerd waarmee Docker containers kunnen worden beheerd. Dit systeem heet Google Container Engine dat is gebaseerd op Kubernetes, een open source container management systeem dat door Google is ontwikkeld. Kubernetes kan naast de Google cloud ook overweg met de cloudoplossingen van ondermeer Amazon, OpenStack, Rackspace en vSphere.

Ook Microsoft heeft aangekondigd Docker te gaan ondersteunen. Op dit moment draait Docker enkel nog op host systemen die draaien op Linux. Docker en Microsoft hebben daarom een maand geleden aangekondigd samen te werken om Docker-ondersteuning in Azure en Windows Server mogelijk te maken.

Docker is dus “hot” bij cloudproviders. Dat is ook niet gek want de combinatie van Docker met clouddiensten levert in theorie een perfecte PaaS bovenop IaaS-oplossing. Het platform waar een applicatie op draait en de onderliggende infrastructuur worden logisch van elkaar gescheiden. Daarmee zou de doorbraak van Docker ook grote gevolgen van de rol en werkwijze van hosters van (bedrijfs)applicaties kunnen hebben.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...