Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Nieuwe patenten voor Foxconn’s datacentercontainers

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 17 december 2014 10:00 uur

Eindelijk weer eens nieuws van het container-front. Want ondanks alle verschuivingen naar de cloud, blijven Datacenter Containers populair. Sterker: de markt voor containeroplossingen lijkt in 2015 zelfs nog aardig te gaan groeien. Een van de belangrijkste spelers op deze markt is het Taiwanese Foxconn, hoewel die naam nauwelijks bekend is. Als de naam al bekend is, dan vooral vanwege misstanden in de Foxconn-fabrieken waar het bedrijf ook Apple’s iPhone produceert. Maar Foxconn heeft naast Apple meer grote klanten: het is ook de leverancier van grote merken als Microsoft en HP. En het bedrijf is innovatief: deze week deponeerde het twee patenten voor de containeroplossing die onder meer door HP als EcoPod wordt gebruikt.

Een van de patenten betreft de stroomvoorziening van de containers. Foxconn heeft hiervoor een oplossing met zonnepanelen op het dak van de container. Dat is niet revolutionair, maar het patent betreft dan ook vooral de technologie waarbij de collectoren zijn verbonden met de omvormers die de servers daadwerkelijk voorzien van stroom. Bovendien meet het systeem hoeveel energie de servers echt nodig hebben en of dat uit de collectoren kan worden gehaald. Als er onvoldoende energie kan worden opgewekt met de zonnecollectoren, dan schakelt het systeem automatisch naar alternatieve stroomvoorziening, bijvoorbeeld accu’s. Het systeem is vanzelfsprekend voorzien van UPS.

Het tweede patent behandelt de koeling van de containers. Foxconn levert de containers met twee verschillende typen koeling. Het eerste type werkt met verhoogde vloeren en interne koeling per rack, waarbij aan de boven- en onderzijde van elk rack een ventilator wordt geplaatst. De twee ventilatoren zorgen voor luchtcirculatie in het rack. Het tweede type heeft dezelfde verhoogde vloer, maar werkt met een ventilatiesysteem op buitenlucht die onder de vloer wordt ‘geblazen’. Het DCIM-systeem meet de temperatuur van de diverse racks. Afhankelijk van de temperatuur kan per rack een ‘sluis’ worden geopend, waarna de buitenlucht het rack kan bereiken.

HP rust haar EcoPod, die dus eigenlijk door Foxconn wordt gefabriceerd, met beide systemen uit.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...