Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

ISPam.nl blikt terug op het jaar: De redactie aan het woord (1/2)

  • Door
  • Rashid Niamat
  • geplaatst op
  • 26 december 2014 12:10 uur

ISPAm-2014-deRedactie500265Vanmiddag deel een van de jaarlijkse opgave voor de ISPam-redactie: wat waren voor jou de belangrijkste hosting en internet issues van het jaar, maandag deel twee.

Jeroen Mulder:
Cloud, cloud, cloud. En IPv6 dat weer niet van de grond is gekomen. Uitgerekend in de laatste werkweek van 2014 meldt UPC dat het de implementatie van IPv6 andermaal uitstelt. En de tijd begint echt te dringen. Grotere providers lopen inmiddels hard tegen de IPv4-muur aan.

Helemaal nu cloud wel dreigt echt groot te worden. Natuurlijk was het in dat opzicht het jaar van de twee grootste jongens in dat veld: Amazon als onbetwiste en zelfs onbedreigde marktleider in IaaS en Azure volgend op enige afstand. De treurige conclusie na 2014 is dan wel dat Europese providers de boot hebben gemist en dat gaat met name in het Cloud for Europe-verhaal van de Europese Unie nog een aardige uitdaging worden.

Maar het was vooral het jaar van OpenStack. Maandenlang stond OpenStack-paradepaard Rackspace in de etalage: niemand hapte. Ook Cisco niet. Ondertussen is OpenStack wel aan een enorme opmars bezig en is het zelfs, dankzij de groei, genoodzaakt om echt over standaarden na te gaan denken. Daarmee is OpenStack de absolute winnaar van dit jaar.

 

Edwin Feldmann:
Het gevaar komt van alle kanten.
In het hostinglandschap vielen dit jaar enkele overnames op. Zo werd bijvoorbeeld Argeweb door KPN gekocht en kwam WideXS onder de vleugels van de IS Group. Ook waren veel ISP’s het afgelopen jaar druk met het vormgeven en het wijzigen van hun cloudaanbod.

Maar 2014 stond wat mij betreft vooral in het teken van DDoS-gevaar. Maar weinig hosters zullen eraan ontsnapt zijn en regelmatig waren er berichten van gedupeerden en over uitval van diensten te lezen. Opvallend is bovendien de recente sterke toename van het aantal hackaanvallen specifiek gericht op bepaalde bedrijven of bedrijfsonderdelen zoals bij Sony. Met dergelijke doelgerichte aanvallen krijgen we in 2015 ongetwijfeld vaker te maken.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
iSAPM: En hier kan je nog wel reactie's plaatsen, maar als ze wat kritisch zijn zoals bij Vimexx dan wordt ...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...