Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

ISPam.nl blikt terug op het jaar: De redactie aan het woord (2/2)

  • Door
  • Rashid Niamat
  • geplaatst op
  • 29 december 2014 12:10 uur

ISPAm-2014-deRedactie500265Op de valreep van het jaar het tweede en laatste deel 2 van de jaarlijkse terugkerende vraag aan de redactie: wat waren voor jou de belangrijkste hosting en internet issues van het jaar. Deel een verscheen vrijdag. De antwoorden van de experts op dezelfde vraag staan hier en hier.

Caroline van Soelen:
2014 was voor mij het jaar van onderwijs. Landelijke werkloosheid, MAAR in de hostingbranche is wel werk, maar kan men de juiste mensen niet vinden. Er komt een initiatief vanuit de branche: de cloud-universiteit, die met
veel optimisme wordt ontvangen. Kunnen de MBO’s zelf iets doen op korte termijn? Werkt het TechniekPact van de overheid? Ik hoop het in het komend jaar allemaal te zien, want de ruimte is er!

Rashid Niamat:
2014 is daardoor het jaar dat bedrijven, overheden en ook burgers zich écht meer zijn gaan bezighouden met veiligheid. Nog niet eerder was er zoveel behoefte aan uitleg over veilig mailen en veilige dataopslag. De nog steeds lopende rechtszaak tegen Microsoft in de VS over data in Ierland heeft dat vuurtje extra aangewakkerd. Gevolg: talloze aanbieders, zelfs de datagraaiers van Facebook, pleiten nu voor encryptie. Europese en Nederlandse aanbieders maken al handig gebruik en weinig subtiel gebruik van de onrust: alle mogelijke clouddiensten van Europese of beter nog van eigen bodem groeien als kool.

Arnout Veenman:
Interessante overnames zijn wat mij betreft het belangrijkste in 2014. Er wordt al jaren consolidatie in de branche aangekondigd en dit jaar was daar uiteindelijk iets van te merken. Opvallend is wel dat de overnames zich vooral aan de bovenkant van de markt bevinden, overnames van en door managed hosters en andere grote partijen. Aan de onderkant van de markt met veel kleine tot middelgrote partijen was juist relatief weinig verandering valt waar te nemen. Wat we in 2014 zagen was dat de grote hosters worden door overnames groter, terwijl de kleine hosters klein blijven en ook niet door hun grote concurrenten opgeslokt worden. Iets compleet anders dat 2014 ook getekend heeft, was het feit dat de eigenaar van de middelgrote hoster Hostdeal Limited ineens van de aardbodem leek verdwenen en de dienstverlening staakte en het daarna presenteerde om doodleuk een nieuw hostingbedrijf te beginnen. Al met al maakte deze twee ontwikkelingen 2014 een interessant jaar. Op naar 2015!

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...