Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Google verliest aan populariteit als cloudprovider

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 9 januari 2015 08:00 uur

microsoftAmazon AWS blijft heer en meester in de cloud. In een enquête onder CIO’s wordt het bedrijf door een derde van de respondenten genoemd als hun prefered cloudprovider. Google is aanzienlijk minder populair. Het bedrijf heeft onder de CIO’s die door Piper Jaffray zijn ondervraagd (pdf) stevig aan populariteit verloren.

De populariteit van Amazon AWS is dit jaar nog groter dan vorig jaar en neemt zelfs met twee procentpunt toe tot 35%. Op twee en drie staan Microsoft Azure en Rackspace die beiden een procentpunt winnen. Microsoft Azure komt uit op 21% en Rackspace op 16%.

Opvallend is dat de nummer vier in de lijst, Google, juist een stevig verlies aan populariteit laat zien. In 2014 werd het bedrijf nog door 12% van de CIO’s als prefered cloudprovider genoemd. Dit jaar wordt Google nog maar door 7% van de CIO’s genoemd.

Daarnaast zijn er nog een aantal partijen die stuk voor stuk door maximaal 3% van de respondenten wordt genoemd. VMware valt daarbij wel positief op. Dat ook door 3% van de CIO’s werd genoemd maar vorig jaar nog door niemand. Vermoedelijk om dat het bedrijf ten tijde van het onderzoek vorig jaar nog geen relevante clouddiensten aanbood.

prefered-cloudproviders

Door Piper Jaffray is daarnaast ook onderzocht of de CIO’s verwachten bij hun cloudprovider méér of juist minder geld uit te gaan geven. Amazon AWS is ook hier weer heer en meester. Maar liefst 88% van de CIO’s stelt dit jaar méér geld te zullen gaan uitgeven (en dus 11% die minder verwachten uit te geven). Alleen CIO’s die gebruik van een private cloud is dat percentage nipt hoger met 89%.

Ook Microsoft Azure (70%), VMware vCloud Air (64%) en Google (63%) kunnen op een omzetgroei rekenen dit jaar. Gelet op de terugval van aantal CIO’s dat Google als prefered cloudprovider noemt, is dat opvallend. Rackspace en Verizon zitten beide met 50% precies op de helft. Minder positief ziet het er uit voor Dell (38%), Internap (17%), Savvis (17%), Pivotal (17%), IBM Softlayer (14%) en HP (0%).

Wat hier vooral bij opvalt, is dat de grootste cloudproviders het veel beter doen de kleinsten. Deze correlatie is niet alleen zichtbaar in het aantal keer dat een partij genoemd is als prefered cloudprovider, maar ook in het absolute aantal respondenten op de vraag of er meer of minder gaat worden uitgegeven.

Het verband tussen meer of minder uitgeven en het aantal CIO’s dat de vraag over een bepaalde cloudprovider heeft beantwoord, lijkt evenredig met elkaar. In de onderstaande grafiek geef ik dat weer. Een interessante vervolgvraag is of hier een oorzakelijk verband tussen zit, bijvoorbeeld dat de grootste cloudproviders groter worden en de kleintjes klein blijven of dat het gewoon toeval is?

clouduitgaven-cios

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Uitgelicht bedrijfsnieuws van 14 september 2016
calculo de creditos de consumo: Hervorragend – lange nicht’s mehr von Euch gelesen. Dafür habt Ihr Euch ja diesmal gr...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!