Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Komst van Amerikaanse datacenters naar Europa helpt de sector

  • Door
  • Rashid Niamat
  • geplaatst op
  • 15 januari 2015 08:00 uur

Gedurende het afgelopen jaar, met focus op de periode na de zomer, heeft een groot aantal Amerikaanse ondernemingen bekendgemaakt datacenters in Europa te openen. In Nederland weten we daar, dankzij Google en Microsoft, alles van. Daarnaast was er reden met enige jaloezie naar de Oosterburen te kijken.

Want als er een land leek te gaan profiteren van de datacenterexpansie, dan was het wel Duitsland. Logisch, het land is naar inwoners, bedrijvigheid en BNP groter dan Nederland en vertegenwoordigt daardoor een interessantere uitvalsbasis voor aanbieders van datacenters en daarop gebaseerde (cloud-) services et cetera. Op dat punt moeten echter wel twee kanttekeningen worden gemaakt.

Eerste punt: er is veel geschreven over het openen van datacenters in Duitsland. Nu we enige maanden verder zijn en nog eens alle aankondigingen nalopen en op updates controleren valt op dat het niet altijd gaat om fysieke datacenters. Sterker nog het aantal partijen dat een VDC-dienst start vanuit bestaande infrastructuur is groter dan het aantal partijen dat echt gaat bouwen. Tweede punt is dat we niet mogen vergeten waarom al die Amerikaanse ondernemingen toch zo redelijk snel achter elkaar de stap over de grote plas wensten te maken. Het heeft alles te maken met wetgeving en compliance. De link tussen de vrees omzet te verliezen op een van de grootste markten ter wereld (de EU dan wel Duitsland) en deze “bouwspurt” is overduidelijk. Echter of er nu is gekozen voor een eigen DC of een VDC in bestaande ruimte, het lost de bestaande problemen rond wetgeving en compliance niet op (dat er nieuwe issues zijn bijgekomen is categorie: extra ballast) .

Betekent dit dat al die aankondigingen van bouwen en extra veel nieuwe werkgelegenheid vooral PR waren en pogingen de negatieve emoties op de Duitse en Europese markten te managen? Martin Geier, verantwoordelijk voor AWS Duitsland, heeft in de Duitse pers toegegeven dat dat inderdaad een rol heeft gespeeld.

Tot op zekere hoogte kan nu reeds worden gesteld dat die semi-overhaast opgelaten ballon is lek geprikt. Hard roepen dat “het” met de komst naar Europa nu onder controle is en fotosessies bij het begin van nieuwbouw, zijn niet de oplossing om de geloofwaardigheid van Amerikaanse aanbieders op te krikken. En precies dat is – hoe ironisch ook – goed nieuws voor lokale Europese en Nederlandse aanbieders van datacenter -en clouddiensten en iedereen die daar (bijvoorbeeld als reseller) gebruik van maakt.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...