Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Kritiek op voorgestelde prijs van een nieuw Top-level Domein

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 6 november 2008 08:01 uur

Tijdens de ICANN meeting die op dit moment in Caïro, Egypte plaatsvindt is felle kritiek geuit op het voorstel van ICANN voor de introductie van nieuwe generieke Toplevel domeinen (gTLD’s). In het huidige voorstel moet er voor de aanvraag van een nieuwe gTLD 185.000 dollar worden betaald en daar komt jaarlijks nog 75.000 dollar bij, die bedragen moeten kostendekkend zijn.

ICANN president Paul Twomey liet direct weten dat het huidige voorstel nog een concept is en dat het mogelijk is dat ICANN met een tweede voorstel komt. Dat zou dan betekenen dat de behandeling van aanvragen van nieuwe gTLD’s pas in het derde kwartaal van 2009 mogelijk zou zijn en dat viel bij de aanwezigen van de ICANN meeting ook niet in goede aarde. Velen vinden dat ICANN het hele proces voor de versoepeling voor het aanvragen van nieuwe gTLD’s wel wat sneller mag doorlopen. Ook is het voorstel van ICANN te vaag, zo meldt heise.

Ook was er kritiek op het feit dat ICANN een streng onderscheid wil maken tussen open TLD’s en TLD’s die gericht zijn op specifieke doelgroepen. Zodra een aanvraag voor een nieuwe TLD niet afkomstig is van een “besloten club” dan wordt deze al niet aangemerkt als community TLD en verliest de aanvrager de daarbij horende rechten. Het risico is dan dat de aanvrager bij een dubbele aanvraag voor een bepaalde TLD, de bewuste TLD geveild wordt, die niet te winnen is van “TLD speculanten”, zo klonk de kritiek op de ICANN meeting.

De organisaties die al jaren strijden voor een regionale TLD waaronder .berlin en .nyc waren het er mee eens dat het allemaal te lang duurt en voor hun de kosten die door ICANN voorgesteld zijn niet op te brengen zijn. En laten we wel wezen 185.000 dollar eenmalig en 75.000 dollar per jaar is natuurlijk idioot veel en voor community projecten onbetaalbaar.

ISPam.nl Job board

Ik, 6 november 2008 9:24 am

En waarom heeft een communityproject dan perse een eigen TLD nodig? Ik vind de prijs nog aan de lage kant, laat de drempel maar lekker hoog zijn om een wildgroei aan TLD's bij allerlei vage partijtjes tegen te gaan.

Arnout Veenman, 6 november 2008 9:35 am

@Ik, onder community projecten verstaan we onder meer .nyc en .berlin. Vooral .berlin zet zich al jaren met hart en ziel in voor een eigen TLD! Het gaat hier ook niet om kleine communities maar om steden met miljoenen inwoners, maar het is wel een kleine schare vrijwilligers die de kastanjes uit het vuur haalt! Verder is het natuurlijk belachelijk als nieuwe gTLD een bijna de zelfde financiële bijdrage aan ICANN moet leveren als bijvoorbeeld SIDN en DENIC [url=http://www.ispam.nl/archives/832/sidn-formaliseert-relatie-met-icann/]die beide jaarlijkse 85.000 dollar naar ICANN overmaken[/url].

X-Hosted, 6 november 2008 12:03 pm

@ Ik; exact mijn gedachte ''En waarom heeft een communityproject dan perse een eigen TLD nodig?''

Ook al is het en grote stad, so what? Laat het aantal TLD's lekker beperkt, het zal nog wat worden als iedere grote stad zijn eigen TLD wil. Een algemene site van een gemeente/stad kan prima dienen als 'startpunt' voor sites die met de stad te maken hebben, daar is geen eigen TLD voor nodig.

Danny Mekic', 6 november 2008 7:23 pm

We hebben speciaal voor communityprojecten de mogelijkheid om een domeinnaam te registreren. www.berlin.de is een prachtige site!

Ik ben van mening dat de drempel om een tld/extensie te claimen/kopen zéér hoog moet zijn, omdat onderschat wordt wat er straks gebeurt als er 200.000 verschillende tld's bestaan. Dan gaat de kracht van herkenbare domeinnamen zoals die nu eindigen op .com of .nl, verloren.

FlexWS, 7 november 2008 11:58 am

Van mij had dat gehele eigen TLD gebeuren niet gehoeven.

Zoek ik nu bedrijf.com, bedrijf.de, bedrijf.eu of bedrijf.berlin en dan nog variaties met umlauts en dergelijke... dit moet echt een keer misgaan.

(of we moeten hopen dat dit niet aanslaat....)

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...