Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

ICANN in actie tegen registrars die niet adequaat reageren op abuse meldingen

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 4 februari 2015 08:00 uur

ICANN accredited registrars moeten gaan opletten. Vorige week hebben twee registrars van ICANN een formele melding gekregen omdat ze niet adequaat hebben gereageerd op abuse-meldingen. De registrars krijgen nu een laatste kans om aan te tonen dat ze zich wel aan de regels hebben gehouden. Lukt ze dat niet, dan is de kans groot dat ze geroyeerd worden als ICANN accredited registrar.

De brief die de ICANN heeft verstuurd, is een zogeheten breach notice. Dit is vaak het begin van de procedure om een registrar te royeren. De ICANN verstuurt er op jaarbasis enkele tientallen. Meestal gaat het dan om malafide registrars. Wat deze kwestie bijzonder maakt, is dat de registrars die gewaarschuwd zijn, gewoon legitieme registrars zijn, volgens Domain Incite. Het gaat namelijk om Above.com dat 150.000 domeinnamen heeft geregistreerd, vooral voor partijen met domeinnaam portfolio’s en een Britse hostingbedrijf met de naam Astutium met 5.000 domeinnamen.

Uit de bijlage bij de breach notice blijkt dat beide registrars per e-mail al verschillende keren contact hebben gehad met de ICANN over de kwestie. Echter wisten ze de ICANN nog niet te overtuigen van het feit dat ze wel adequaat op abuse-meldingen hebben gereageerd. In de bijlage bij de breach notice met een overzicht van het contact dat er is geweest, is bij beide legitieme registrars meerdere keren het volgende te lezen: “Email from Registrar (..) insufficient to demonstrate compliance.”.

Volgens Domain Incite blijkt hieruit dat het de ICANN ernst is met de Registrar Accreditation Agreement 2013. Nu ook legitieme registrars door de ICANN worden aangesproken op basis van artikel 3.18.1 van de RAA 2013. Deze bepaling luidt:  “Registrar shall take reasonable and prompt steps to investigate and respond appropriately to any reports of abuse.”. Ook legitieme registrars moeten daarom opletten dat ze adequaat reageren op abuse-meldingen. Anders zijn ze mogelijk de volgende die door de ICANN op de korrel wordt genomen en mogelijk zelfs als registrar worden geroyeerd.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...