Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Minder cyberattacks is niet altijd goed nieuws

  • Door
  • Rashid Niamat
  • geplaatst op
  • 9 februari 2015 08:01 uur

saferinternetday2015Het jaar is nog maar net begonnen of de eerste grote hack zorgt al weer voor de nodige ophef. Toegegeven, 80 miljoen records met (o.a.) SSN’s vertegenwoordigen dan ook een enorme waarde en de overlast zal navenant zijn. Wat kunnen we hiervan leren?

Kort voordat de Anthem hack bekend werd, verschenen er twee rapporten (*) van IBM. Net als tal van andere bedrijven, zoals Verizon, SafeNet en FireEye en instanties, zoals Enisa, doet Big Blue onderzoek naar alle mogelijke vormen van cybercrime. Het aardige aan deze twee onderzoeken is dat ze actueel zijn en dat er een andere invalshoek lijkt te zijn gekozen dan andere partijen doen. Dit leidt dan ook tot de conclusie dat op de Amerikaanse markt in 2014 sprake was van een afname van het aantal cyberattacks. Flink minder ook: 30% minder dagelijkse aanvallen en rond de black friday en cyber monday zelfs 50% minder. Die trend is voor met name retailers zeer belangrijk.

Er zit echter ook een keerzijde aan deze medaille. De aard van de aanvallen is verder veranderd en de buit per geslaagde aanval (zie Anthem hierboven) is verder toegenomen. Het risico dat hieraan verbonden is, is dat de gemiddelde kleine (online) retailer denkt dat hij inmiddels minder risico loopt. En dat is zeker niet het geval. Minder aanvallen is niet perse een goed signaal! Ook de webshop van de fietsenmaker op de hoek blijft namelijk een potentieel doelwit om de volgende redenen: testen van de methode, de achterliggende hoster of datacenters treffen en als steppingstone naar een vettere vis.

Een beetje internetspecialist weet dit allemaal natuurlijk al lang. Maar juist in de week van de Safer Internet Day is het zinvol de volgende vraag te stellen: is de informatie die ik met mijn klanten deel over dit onderwerp wel volledig en up-to-date? Anders gezegd: als bij jou een fietsenmaker aangeeft een webshop te starten, hoeveel aandacht besteed jij dan aan het uitleggen van feiten en mythes over cybersecurity?

(*) Het 2014 Retail Research and Intelligence Report is hier en het Holiday Trends: Black Friday/Cyber Monday Research and Intelligence Report is hier te downloaden.

 

 

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...