Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Microsoft gaat investeren in startups met Azure

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 18 februari 2015 12:32 uur

Gratis bestaat niet. Als er één bedrijf is dat die regel waarschijnlijk in neon op alle kantoormuren heeft gespijkerd, dan is het waarschijnlijk Microsoft. Des te opmerkelijker dat Microsoft nu een grote actie lanceert waarbij startups ‘gratis’ capaciteit krijgen in Azure. Gratis? Nee: een investering. Want die startups kunnen potentieel uitgroeien tot grote klanten. Maar hoe kun je dat weten?

Zoals bij alle investeringen gaat het om risicobeheersing. Je gaat dus niet met zomaar iemand in zee: nee, je zoekt een partner die het risico met je wil delen. Microsoft gaat daarom in zee met Y Combinator, een platform voor startups in Sillicon Valley. Y Combinator is eigenlijk een investeringsvehikel, een incubator. Startups die door Y Combinator worden geselecteerd, krijgen financiering voor de uitvoering van initiële plannen – als die veelbelovend genoeg zijjn. Slechts weinigen is dat gegeven, maar Y Combinator heeft een indrukwekkend trackrecord. Dropbox. Docker. Twee bedrijven uit de stal van Y Combinator.

Microsoft gaat samenwerken met Y Combinator en stelt capaciteit in Azure beschikbaar voor een aantal geselecteerde startups. De waarde van die capaciteit: een half miljoen dollar. Dat is op zich niets nieuws. Ook andere cloudbedrijven proberen op dezelfde manier potentiële nieuwe klanten binnen te hengelen. IBM lanceerde eind vorig jaar, via SoftLayer, een programma waarbij startups gratis kunnen hosten. Maar het programma van Microsoft en Y Combinator omvat veel meer.  De startups krijgen ook drie jaar gratis Office365, een jaar lang gratis gebruik van CloudFlare en DataStax. En het meest waardevolle stukje: startups krijgen de mogelijkheid om gebruik te maken van ontwikkelaars die bij Microsoft op de payroll staan.

Zo creëert Microsoft een ‘lock in’: na dit programma zal het lastig zijn om je als startup los te weken van Microsoft. En de contracten zullen ongetwijfeld stevige bepalingen bevatten op gebied van intellectual property. Maar veel startups zullen het dankbaar aanvaarden, want hosting- en ontwikkelkosten zijn doorgaans enorm hoog in Sillicon Valley.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...

De jaarcijfers bekeken: AlfaNet
Ferdinand: Misschien de cijfers van dit jaar ook eens bespreken?