Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Wanneer is een datacenter té oud?

  • Door
  • Rashid Niamat
  • geplaatst op
  • 2 maart 2015 12:00 uur

Zoals vorige week al op ISPam te lezen viel, wordt dit jaar tijdens de Cebit Hannover ook het DCD Converged congres te houden. De persberichten over beide events, primeurs en dergelijke beginnen binnen te stromen. Een goede gelegenheid naar de DC markt te kijken en de kennis op te frissen.

Dit wordt makkelijk gemaakt door onderzoeksbureaus die, zelfstandig dan wel betaald door producenten, de markt op tal van aspecten recent weer in kaart hebben gebracht. Wie de berichten van Forrester, IDC en anderen naast elkaar legt, zal zien dat er weinig verschil is tussen ‘geconstateerde topontwikkelingen’. Verbruik en efficiency van energie staat bij iedereen bovenaan de lijst. Het is daarom ook geen toeval dat Apple bij het bekendmaken van de bouw van nieuwe DC’s in Europa het gebruik van duurzame energie in een adem noemt met het lagere verbruik en de hogere efficiency. Andere punten die iedereen noemt zijn veiligheid en continuïteit.

Datacenters verdienen volgens al deze bureaus gewoon meer aandacht, zorg en zeer waarschijnlijk ook investeringen. Maar dat roept natuurlijk direct de vraag op: wat is een datacenter. Kijken genoemde partijen naar alles rondom Amsterdam, Londen en Frankfurt of naar de veredelde bezemkast met hangslot op kantoor en daarin een aantal brommende servers? Als we het in juni van het afgelopen jaar door IDC gepubliceerde whitepaper “powered by Rittal” met de titel “Groeimotor IT! Zo stimuleren efficiënte datacenters de groei van de onderneming” (PDF na registratie) lezen, zien we dat het hier draait om DC’s van bedrijven met meer dan 30 servers. Hier gaat het dus duidelijk ook om on premise DC’s die op termijn te vervangen zijn voor moderne off premise oplossingen.

De plek van een DC is eigenlijk een detail. Veel belangrijker is de constatering van IDC dat de gemiddelde leeftijd van het ‘eigen’ DC in 5 West Europese landen, waaronder Nederland, 7 jaar is. IDC stelt dat oudere DC’s minder makkelijk aan de moderne eisen die gelden voor energie, veiligheid en beschikbaarheid kunnen voldoen. Die hoge leeftijd is dus een probleempunt.

Klopt dat altijd en overal? Het tussentijds verbeteren van omgeving en inrichting kan een ouder DC een flinke efficiency boost geven en ruimte voor veiligheidsmaatregelen et cetera. Om nu, zonder verdere uitleg, te suggereren dat de hoge gemiddelde leeftijd een probleem is, lijkt te kort door de bocht. Het is echter wel een boeiend onderwerp, want wanneer is een DC nu echt oud?

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...