Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Xen bug reboots: Wennen aan haperingen in de cloud

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 4 maart 2015 10:00 uur

System reboot. Keek niemand van op: zo nu en dan was dat noodzakelijk op systemen in een datacenter. Dat is in de cloud niet anders. Ook daar hebben we af en toe te maken met verstoringen en moeten systeem opnieuw worden opgestart. Toch is het wel nieuws als het heel veel systemen betreft. Tussen nu en 10 maart gaat bijvoorbeeld Softlayer alle systemen rebooten die op de Xen Hypervisor draaien, dit vanwege mogelijke kwetsbaarheid in de hypervisor zelf.

IBM volgt hiermee Rackspace en AWS dat eerder deze week al aankondigde de systemen te gaan rebooten. Kwetsbaarheden in software zijn van alle tijden, ook systemen in cloud-omgevingen hebben hiermee te maken. De bedrijven doen dat uit voorzorg: voordat er meer bekend wordt over de exacte aard van het risico, worden de systemen gepatcht. En ook dat is niks nieuws.

Maar het wordt nieuws omdat cloud zo ontzettend zichtbaar is. Heel veel services waarvan miljoenen consumenten tegenwoordig op pc’s, laptops, tablets en natuurlijk smartphones gebruikmaken, komen uit de cloud. Een verstoring wordt direct opgemerkt. Wereldwijd. Door miljoenen mensen. Gaan die consumenten of bedrijven dan iets merken van een reboot? Je zou denken van niet: gevirtualiseerde capaciteit moet je eenvoudig kunnen verplaatsen naar andere machines, waarna je de vrijgevallen capaciteit tijdelijk en ongemerkt ‘uit de operatie’ kunt halen.

Dat gaat goed totdat omgevingen echt heel groot worden en letterlijk duizenden servers beslaat. Inclusief achterliggende infra, zoals netwerk en storage. Dan wordt het schuiven met systemen een uitdaging. Natuurlijk biedt cloud enorme mogelijkheden op het gebied van beschikbaarheid, maar zelfs dan zijn er nog grenzen. En met de groei van big data worden die grenzen ook sneller bereikt en zal een verstoring in cloudstructuren sneller merkbaar zijn.

Zelfs de cloud heeft, ondanks of wellicht juist dankzij haar ongebreidelde groei, haar limiet. Zelfs als we aan de randen van die cloud de onbenutte capaciteit – apparaten met rekenkracht bij mensen thuis, die wel aan het internet hangen – gaan inzetten. De groei zal altijd sterker toenemen dan de daadwerkelijke capaciteit. Haperingen komen dan sneller aan de oppervlakte en hebben bovendien meer impact.

Veel hosters hebben in de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in hun omgevingen. Hoe groot of klein een omgeving ook is en hoeveel ‘controls’ er ook zijn om te voorkomen dat klanten iets merken van zo’n hapering en systemen ‘live’ kunnen worden geboot, dankzij bijvoorbeeld technologieën zoals boot-from-SAN, communiceer het wel naar de klanten. Die verwachten ‘always on’ in de cloud. Downtijd vanwege onderhoud – wel beschouwd is de Xen-patch preventief onderhoud – wordt eigenlijk niet meer geaccepteerd. Dan moet een cloudprovider maar schuiven in capaciteit of desnoods bijschakelen vanuit grotere omgevingen.

Jorick Astrego, 4 maart 2015 11:05 am

In principe hoeft dit met de huidige virtualizatie technieken geen probleem te zijn. Ook XEN heeft live-migration en het is alleen een kwestie van wat meer hardware.

Helaas wordt er tegenwoordig te veel op prijs geconcurreerd en niet op het bieden van een optimale klant ervaring.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.