Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Microsoft maakt Windows Server ‘cloud-fähig’

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 6 maart 2015 08:00 uur

Veel details geeft Microsoft nog niet prijs, maar het is wel duidelijk dat het bedrijf op diverse manieren probeert de cloud te veroveren. Natuurlijk met Azure, maar ook door haar voornaamste product – het besturingssysteem – zo “cloud-fähig” mogelijk te maken. In een uitgelekte presentatie onthuld  Microsoft de Nano Server. Dat moet het ultieme cloud-OS worden.

Binnen Windows Server 2012 R2 was de Core Server al beschikbaar, feitelijk een gestripte versie van de volledige 2012-implementatie. Logische gedachte: Nano Server is nog wat verder afgepeld. Da’s niet helemaal waar. Microsoft claimt met Nano een echt cloud-OS op de markt te brengen, specifiek met functionaliteit die op cloudservers beschikbaar is. Microsoft noemt dat ‘born in the cloud applications’. Nano Server heeft een aantal typische cloudfuncties: asp.net vNext, PaaSv2, Core CLR en natuurlijk Hyper-V.

Nano Server krijgt een zero footprint-blauwdruk. Serverrollen en allerlei features die in Server 2012 aanwezig zijn, zitten niet in Nano, maar moeten Nano-servers van andere servers betrekken. Door functies uit Nano te halen en die buiten de feitelijke server core te houden, worden de hostimages aanzienlijk lichter en kunnen ze sneller worden uitgerold over grotere farms zonder daarbij bijvoorbeeld hef netwerk zwaar te belasten. Ander voordelen: de Nano Server wordt minder gevoelig voor patches. Heel simpel: op een OS met minder functionaliteit hoef je minder vaak te patchen.

En daar gaat het om. Want regelmatig moeten servers worden gepatcht en gereboot. Microsoft haalt expliciet het eigen Azure aan: de verstoringen door patches en reboots zijn de klanten een doorn in het oog. Het lijkt een van de belangrijkste drivers te zijn voor de ontwikkeling van Nano. Nog wel even wachten: Nano Server wordt in 2016 verwacht.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
iSAPM: En hier kan je nog wel reactie's plaatsen, maar als ze wat kritisch zijn zoals bij Vimexx dan wordt ...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...