Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Linux Foundation: grote audit voor OpenSSL

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 11 maart 2015 10:00 uur

Natuurlijk was Heartbleed een ramp, maar het was ook vooral een wake-up call. Open source kon je wellicht toch niet overlaten aan de enthousiastelingen die de code continu verbeterden of fouten opspoorden en problemen oplosten. Ergens is een instantie nodig die gestructureerd kijkt of producten nog wel voldoen, zoals OpenSSL. Zeker omdat opensource-producten de fundering vormen van veel kritische services op het internet. Die instantie was er overigens: de Linux Foundation. Maar dat had op geen enkele wijze de middelen en de mensen om een kwaliteitstaak op zich te nemen.

En toen kwam Heartbleed. En iedereen leek wakker te schrikken. Twaalf leidende partijen in de cloudindustrie staken de koppen bij elkaar en bedachten een plan. Al deze partijen – waaronder Microsoft, Google, Amazon, Rackspace en VMware – leggen een ton in waarmee de Linux Foundation haar taken beter kan uitvoeren. Een van die taken: kwaliteitsbewaking van opensource-producten die letterlijk de ‘kern’ vormen van veel clouddiensten. De foundation doet dit in het Core Infrastructure Initiave. Dat OpenSSL de hoogste prioriteit heeft, is niet meer dan logisch – gezien de impact van de Heartbleed-bug vorig jaar.

De Linux Foundation maakte deze week bekend dat het nieuwe initiatief een grote audit gaat uitvoeren op OpenSSL. De Foundation doet dit overigens niet zelf, maar besteedt de audit uit aan Cryptography Services, een team met specialisten van onder meer NCC en iSec. Dat team zal vooral kijken naar de TLS-stacks. Het team zelf noemt het een eer dat het deze audit mag uitvoeren. Op de uitkomsten zullen we wel even moeten wachten. De foundation verwacht dat de audit enkele maanden in beslag zal nemen.

 

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...