Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Nederland Schoon: wat je als hoster over dit project van politie, OM en ACM moet weten

  • Door
  • Redactie
  • geplaatst op
  • 23 april 2015 08:00 uur

Deze week schreven wij al dat de politie, het Openbaar Ministerie en ACM samen in actie komen tegen hosters die cybercrime faciliteren. Het project riep ook een aantal vragen op bij hosters. Deze vragen hebben we voorgelegd aan de politie en de autoriteit Consument & Markt (ACM). Hieronder lees je wat je als hoster over het project Nederland Schoon moet weten.

Welke en hoeveel hosters zullen worden uitgenodigd voor een gesprek of vragenlijst?

“Cijfers en namen kunnen wij niet geven, maar de vragenlijst zal worden verstuurd naar een representatieve en willekeurig gekozen steekproef van Nederlandse hostingproviders. Daarnaast zullen de hostingproviders die volgens de eerste meting van de TU Delft een Autonomous System (AS) beheren wat significant sterker vervuild is dan anderen, op korte termijn worden benaderd voor een gesprek met de Nationale Politie en de ACM.”

Is er een mogelijkheid voor hosters om zichzelf aan te melden voor het onderzoek?

“Om het onderzoek representatief te houden worden de respondenten willekeurig gekozen, het is dus niet mogelijk voor partijen om zichzelf aan te melden voor het onderzoek. Uiteraard zijn ideeën welkom, deze kunnen gestuurd worden naar nederlandschoon@acm.nl.”

Wat voor acties gaan de samenwerkende organisaties ondernemen om Nederland op te schonen van hosters die cybercrime faciliteren?

“Wij gaan in gesprek met hostingproviders die een AS beheren wat volgens de eerste meting van de TU Delft sterker vervuild is dan het AS van hun branchegenoten. Ook brengen we in kaart welke best current practices er in de gehele Nederlandse branche zijn op het gebied van het weren van cybercriminaliteit. We verwachten uit deze acties een aantal determinanten te halen die van invloed zijn op de mate van vervuiling van een AS. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan de implementatie van bepaalde best current practices, het leveren van bepaalde diensten of de manier waarop een abuse-proces is ingericht.”

Welke doelstellingen heeft het project?

“Ons doel is om samen met de hostingbranche de vervuiling van de Nederlandse ICT-infrastructuur significant af te kunnen laten nemen. Een percentueel doel stellen is daarbij niet reëel, omdat de TU Delft op meerdere variabelen van ‘vervuiling’ meet en omdat we nog niet precies weten welke determinanten er zijn. Dit project begint met bewustwording, kennis vergaren en kennis delen. Na verloop van tijd en verschillende herhaalde metingen van de TU Delft, zullen we wellicht in staat zijn om cijfermatig hardere doelen te formuleren.”

In de loop van het project, na gesprekken met een aantal hostingproviders, zal er ook een persbericht worden uitgestuurd met de resultaten tot dan toe, zo vullen politie en ACM de bovenstaande antwoorden nog aan.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...