Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Cloud monocultuur is een risico

  • Door
  • Rashid Niamat
  • geplaatst op
  • 11 mei 2015 08:01 uur

mand-eieren300300De Nederlandse wijsheid dat je niet ‘alle eieren in één mand zult leggen’ is eerder dit jaar door Forrester ontdekt. De analisten hebben cloudgebruikers het advies gegeven te waken voor monocultuur bij cloud – specifiek bij SaaS.

In het kort komt het erop neer dat volgens Forrester je alle voordelen van cloud teniet kunt doen als je vertrouwt op 1 SaaS-aanbieder. De gebruiker krijgt de vendor lock-in over zich heen, verliest flexibiliteit en een kleine crash kan grote gevolgen hebben (denk bij het laatste aan de impact toen Salesforce vorig jaar plat ging). Tot zover niets nieuws onder de zon. Dat zijn namelijk de klassieke argumenten tegen cloud, maar dan op een andere manier geformuleerd.

Wat daarvan lijkt af te wijken, is het vierde en laatste argument dat Forrester hanteert: als je zwaar leunt op SaaS bij een aanbieder en je werkt aan een scenario om daar niet zo afhankelijk van te zijn, zul je zien dat dat lastig is, veel kost en ook weer de flexibiliteit negatief beïnvloedt. Dus moet de CIO (Forrester schrijft natuurlijk vooral voor grote bedrijven) nog eens goed nadenken over zijn strategie. Apart is dat in deze oproep geen rol wordt toebedeeld aan de partijen die deze CIO van de clouddiensten voorzien en daarover adviseren. Uiteraard wil elke cloudleverancier maximaal scoren, maar heeft hij/zij er geen belang bij de klant te behoeden voor onnodige risico’s? Met hetzelfde gemak als een beetje fatsoenlijke hoster zijn klanten informeert over het nut van back-ups, moet er toch ook ruimte zijn te waarschuwen voor een te grote afhankelijkheid van een dienst of dienstenleverancier (het SPOF). Nee zo vreemd is dat echt niet, het concept van twin datacenters is hier mede door te verklaren. Wat overigens nog een reden kan zijn om als cloud (weder-) verkoper actiever te zijn in het voorkomen of beperken van monoculturen is de vaststelling van Forrester dat 59% van de CIO’s van mening is dat een SaaS-only-cultuur op termijn duurder is dan een gemengde omgeving. Die perceptie pareer je door de klant meer keuze te geven en te helpen bij het spreiden van het risico’s, net als de eieren die je bij voorkeur in meer dan één mand legt.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...