Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Koek lijkt verdeeld in IaaS: Amazon en Microsoft domineren

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 27 mei 2015 08:00 uur

Volgens Gartner is de cloud heel overzichtelijk. Je hebt AWS en Azure. Daarna zijn er eigenlijk alleen kleine spelers met goede ideeën, maar ook niet meer dan dat. Dat is, kort gezegd, de conclusie na het bestuderen van de nieuwste versie van het Magic Quadrant voor IaaS.

Heeft Gartner hierin ongelijk? Nee. Maar: het is wel hoe je ernaar kijkt. Volgens Gartner ben je een ‘leader’ als je een duidelijke visie hebt en daadwerkelijk de middelen om de roadmap uit te voeren. Anders gezegd: een goede strategie voor de toekomst is belangrijk, het hebben van diepe zakken nog belangrijker. Zo beschouwd zijn Amazon en Microsoft de enige twee partijen die aan deze eisen kunnen voldoen.
En Google dan? Volgens Gartner heeft Google absoluut een heldere toekomstvisie, maar heeft het nog niet bewezen dat het haar plannen daadwerkelijk kan omzetten in producten. Let wel: we hebben het over IaaS, niet over andere diensten waarin Google wel veel hoger scoort. In IaaS stelt Google niet heel veel voor en moet het Amazon en Microsoft echt ver voor zich dulden. Hetzelfde geldt ook voor andere grote partijen die wel een behoorlijk aanbod hebben in IaaS-diensten: VMware, Rackspace, Softlayer, HP, GoGrid. Ze belanden allemaal in de onderste helft van het kwadrant.

In alle gevallen is het verwijt dat de diensten niet voldoende zijn ontwikkeld. Dat geldt voor Softlayer van IBM, maar ook voor vCloud Air van VMware. Bij laatstgenoemde stelt Gartner zelfs dat de gevreesde vendor lock-in VMware nog wel eens grote parten zou kunnen spelen in de marktontwikkeling van vCloud Air. Veel bedrijven hebben hun serverworkload al gevirtualiseerd met VMware, deze workloads ook nog eens naar een door VMware gecontroleerd cloudplatform brengen, kan voor ondernemingen een brug te ver zijn.

Zo langzamerhand lijkt het erop dat de knikkers op het IaaS-speelveld wel zijn verdeeld. Dat is misschien ook wel de onderliggende boodschap van Gartner: cloudproviders moeten zich gaan concentreren op diensten bovenop de infrastructuur, hoewel de analist wel verwacht dat de IaaS-markt in de komende vijf jaar nog jaarlijks met ruim 29 procent zal groeien. Vooralsnog lijken Amazon en Microsoft de enige partijen te zijn die echt van die groei gaan profiteren in IaaS.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...