Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

IPv6: het komt nu echt

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 17 juni 2015 08:00 uur

Hurricane Electric sloot deze week haar honderdste internet exchange aan. Dat is goed nieuws. Het bedrijf is namelijk bijzonder actief als het gaat om de uitrol van IPv6. Hurricane Electric biedt haar diensten aan vanuit Nikhef, maar sinds een paar maanden ook vanuit Telecity 2. Voor de adoptie van IPv6 in Nederland is dat uitstekend. Want zullen we het nog één keer hebben over IPv6? Specifiek: IPv6 in Nederland? De stand van zaken tot dusver.

Kunnen we eigenlijk heel kort over zijn. Nederland was al geen koploper en dat is het nog steeds niet. Integendeel zelfs. Slechts weinig organisaties lijken zich echt druk te maken over het nieuwe protocol, dat al bijna niet meer nieuw mag heten. Toch gaat het wel iets beter. Wie een paar maanden geleden in de lijst van WorldIPv6launch.org keek, zag alleen XS4ALL en AMS-IX terugkomen in de top 100 – overigens met een hogere adoptie dan Hurricane Electric.

Op diezelfde lijst vonden we tot voor kort maar weinig andere Nederlandse providers. Daarin zien we verandering. Solcon, ZeelandNet, Oxilion, ColoClue en jawel, Ziggo. Dat laatste bedrijf startte met de uitrol van IPv6 in april, voorlopig bij 6.000 klanten. Dat is ruim twee jaar later dan Ziggo oorspronkelijk van plan was. KPN staat nog niet in de lijst van global IPv6-providers, maar ook dat bedrijf is inmiddels begonnen aan de uitrol. Sinds mei van dit jaar loopt een pilot in Hilversum.

Voor de goede orde: we hebben het dan over consumenten. Dat is prima, maar de echte grote klap moet nog komen. Bedrijven met flinke IT-omgevingen die op den duur om moeten naar het nieuwe protocol en als eerste stap daarin eerst dual-stack moeten draaien. Dat is een monsterklus waar niemand op zit te wachten. Hardware, applicaties en interfaces van kritische systemen moeten in dergelijke transities worden meegenomen en dat heeft een enorme impact. RIPE heeft redelijk goede documenten waarin de eisen zijn genoemd waaraan bijvoorbeeld hardware moet voldoen. Een eerste stap is een ‘assessment’ van alle componenten in het landschap en een check op IPv6-comptabiliteit.

Veel bedrijven grijpen ‘de kans’ aan om workloads naar de cloud te brengen, weg van het CAPEX-model met investeringen in hard- en software. Ook dat is niet eenvoudig, zeker met kritische systemen die in veel gevallen gebouwd zijn op software die niet voor cloud is gemaakt. Transitie naar cloud betekent ook kijken naar interfaces, API’s én IP-routeringen binnen het gehele applicatielandschap. Hoe dan ook: IPv6 komt eraan en binnen nu en twee jaar zullen ook grotere bedrijven hun strategie moeten gaan bepalen hoe hiermee om te gaan? Dual stack, investeren in compliant hard- en software of transitie naar IPv6-enabled cloud.

ISPam.nl Job board

Paul, 17 juni 2015 10:33 am

Kleine correctie met betrekking tot de opmerking over ColoClue.

ColoClue is al jaren IPv6 enabled. Sinds we als vereniging lid zijn geworden van RIPE (2009) hebben we onze eigen /32 IPv6-space waaruit leden een /48 toegewezen kunnen krijgen. Maar ook daarvoor hadden we IPv6 van onze sponsoren.

Sander, 17 juni 2015 1:42 pm

Voor de volledigheid hier de URL voor het IPv6 requirements document van RIPE: https://www.ripe.net/publications/docs/ripe-554

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
iSAPM: En hier kan je nog wel reactie's plaatsen, maar als ze wat kritisch zijn zoals bij Vimexx dan wordt ...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...