Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

SIDN haalt namen particuliere .nl-domeinnaamhouders uit de publieke whois

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 6 juli 2015 08:00 uur

SIDN gaat particulieren die houder zijn van een .nl-domeinnaam de mogelijkheid geven om hun naam niet langer in de publieke whois weer te geven, dat staat in een bericht op de SIDN-website. In een reactie laat SIDN aan ISPam.nl weten dat in dat geval wel nog het admin-c e-mailadres van de particuliere houder van een .nl-domeinnaam in de publieke whois zal worden getoond.

De gegevens van de houder die in de publieke whois worden getoond, zijn op dit moment al beperkt tot de naam en het e-mail adres (admin-c) van de houder. De adresgegevens van de houder zijn enkel zichtbaar via de registrar whois. Wanneer de wijziging, ingaat zal voor particulieren (die daar voor kiezen) de admin het enkele gegeven zijn dat in de whois zichtbaar is.

Als de mogelijkheid om niet langer als houder in de publieke whois vermeld te worden later dit jaar wordt geïntroduceerd, moet de registrar de optie “particuliere houder” voor de bewuste .nl-domeinnaam activeren, zo legt SIDN-woordvoerder Marnie Duijnhoven uit.

Op de vraag hoe wordt voorkomen dat ook niet-particulieren van de mogelijkheid gebruik zullen maken, stelt Duijnhoven dat SIDN daar klachten over zal onderzoeken en dat SIDN dan contact opneemt met registrar om het te corrigeren. Echter lijkt daarmee ook uit het antwoord te kunnen worden opgemaakt, dat er geen pro-actief beleid is om misbruik te voorkomen.

Het is echter ook de vraag of dat noodzakelijk is. Wie er belang bij heeft om de naam van de (particuliere) houder van een .nl-domeinnaam op te vragen die is afgeschermd, kan deze bij SIDN opvragen. Na een marginale toetsing zal SIDN de gegevens dan verstrekken. Het verstrekken van de gegevens én aan wie deze worden verstrekt, wordt aan de houder gemeld.

Het plan om de namen van particuliere houders in de whois af te schermen, is tijdens het laatste Domeinnaamdebat in 2012 al bekendgemaakt. Dat wordt nu met enige vertraging doorgevoerd. Het voorstel om dat door te voeren, is ook met de Vereniging van Registrars afgestemd, zo besluit Duijnhoven.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...