Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Oracle richt cloudpijlen op Amazon (analyse)

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 2 juli 2015 13:03 uur

Oracle gaat in de cloud. Wie niet? Dus niks bijzonders. Toch wel. Want Larry Ellison verklaarde enkele jaren geleden nog doodleuk en bloedserieus dat cloud gewoon een ‘buzz word’ was. Daar ging Oracle niet in investeren. Hij hield woord, want Oracle bleef vasthouden aan de aloude licentiemodellen. Heel voorzichtig schoof het bedrijf op naar clouddiensten, maar niet zelden waren juist die rigide licentiemodellen een blokkade voor bedrijven om hun Oracle-workloads echt naar de cloud te verplaatsen.

Vorige week kondigde Oracle ineens aan dat ze enorm gaan investeren in de cloud, inclusief IaaS en PaaS. Diezelfde Ellison lanceerde vorige week liefst 24 nieuwe diensten in Iaas en PaaS. Dat is niets minder dan een revolutie voor iedereen die Oracle kent en volgt. Toegegeven, het bedrijf moest wel. Het werd inmiddels door alles en iedereen ingehaald. Dat kun je goed zien aan de omzetten die Oracle uit hun voormalige cashcow haalt: licenties. De omzet in dat segment daalde in het eerste kwartaal met 17 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Dat is fors als je denkt in de volumes van Oracle. Cloudservices daarentegen groeide wel: met 29 procent. Met andere woorden: Oracle is ook beslist geen onbekende in de cloud.

Dat het bedrijf nu met zoveel woorden haar strategie rigoureus aanpast, is ook niet echt een verrassing. Ellison is niet gek: hij heeft allang berekend dat zijn installed base wel eens de grote kraker kan worden. Oracle heeft miljoenen klanten wereldwijd. Als die klanten met hun kritische workloads naar de cloud verhuizen, dan is het vrij logisch dat ze naar een Oracle-native cloud verhuizen. Een IaaS-oplossing die daadwerkelijk naadloos aansluit op de software die nu – slechts voorbeelden – op Solaris of Exadata-appliances draait. Je zou dan ook eenzelfde soort strategie verwachten als SAP heeft gekozen met HANA, dat uiteindelijk volledig cloudbased moet worden.

En daar komt de echte verrassing. Oracle richt zich niet op SAP, of zelfs IBM. Nee, ze richten zich op Amazon. Volgens Oracle is Amazon de grootste concurrent voor de nieuwe IaaS-oplossingen. Dat is gek. Amazon-klanten zijn over het algemeen geen ERP-klanten, laat staan Oracle. Oracle is nog steeds niet zelden een bijzonder stack met Applications Suite op Solaris als voorkeursplatform, Oracle databases al dan niet op Exadata en Oracle Forms. Oracle-klanten kijken niet naar Amazon of Azure voor dit soort omgevingen. De grote vraag hier is dus welke strategie Oracle hier volgt. Wil het inderdaad een speler als Amazon worden, met public cloud-diensten? Het zou kunnen. Het bedrijf heeft wereldwijd datacenters en bovendien meer dan voldoende hostingpartners waarmee een fijnmazig netwerk opgebouwd kan worden.

Dan is een andere vraag: is Oracle niet te laat? Het antwoord is: nee. Met de eerdergenoemde installed base kan Oracle zelfs een zeer geduchte concurrent worden op de IaaS-markt. Wereldwijd.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Uitgelicht bedrijfsnieuws van 5 oktober 2016
http://www./: What a fun post. yesterday while reading Home Is Where The Wine Is the author mentioned several tim...

Top 3 bedrijfsnieuws van afgelopen week: Previder, BIT en Schuberg Phillis
Jan J: Welke artikels zijn nu echte journalistiek en welke zijn gewoon reclame artikels zoals die over Vime...

De marktwaarde van werknemers van datacenters en hosters
Jan J: Welke artikels zijn nu echte journalistiek en welke zijn gewoon reclame artikels zoals die over Vime...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jan J: Welke artikels zijn nu echte journalistiek en welke zijn gewoon reclame artikels zoals die over Vime...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jan J: Welke artikels zijn nu echte journalistiek en welke zijn gewoon reclame artikels zoals die over Vime...