Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Akamai ‘State of the Internet’, Q3-2008

  • Door
  • Randy ten Have
  • geplaatst op
  • 26 november 2008 08:01 uur

Elk kwartaal komt Akamai met een rapportage genaamd ‘State of the Internet’. Dit rapport bevat gegevens die door Akamais wereldwijde netwerk aan servers zijn verzameld en geven een goed beeld van de staus van het Internet. Ook trends en breedbandpenetratie worden door Akamai in de gaten gehouden en elk kwartaal verwerkt in de rapportage.

In het derde kwartaal heeft Akamai 179 aanvallen gesignaleerd, voornamelijk afkomstig uit China en de VS. Samen waren zij verantwoordelijk voor 45% van het verkeer. Deze aanvallen richten zich specifiek op (sociale) websites, maar ook op protocollen als DNS, BGP en alle onderliggende protocollen. Maar er is ook goed nieuws: Enkele WiMAX projecten die bijna afgerond zijn, nieuwe zeekabels die (bijna) operationeel zijn en fiber-to-the-premises projecten in Japan, de Oekraïne en Nederland, waarbij met Gigabit snelheden gewerkt wordt.

Aanvallen
In totaal blijkt meer dan de helft van de aanvallen specifiek gericht op Microsoft protocollen. Directory Services (DS) op poort 445 en NetBIOS (poort 139) steekt met kop en schouders boven de andere poorten uit. Maar ook SSH (poort 22) en HTTP verkeer (poort 80) blijken nog steeds in trek bij hackers. In onderstaand schrijfdiagram zet Akamai de protocollen/poorten op een rijtje.

Nieuwe zeekabels
In het rapport wordt aandacht besteedt aan enkele nieuwe optische verbindingen die onlangs gerealiseerd zijn. Een daarvan is Hokkaido-Sakhalin Cable System (HSCS), een 570 kilometer lange kabel tussen Hokkaido Island (Japan) en Sakhalin Island (Rusland) met een capaciteit van 640 Gbit/s. Door deze kabel is er eindelijk een directe verbinding tussen beide landen mogelijk. Ook het Europese netwerk zal veel voordelen genieten van deze nieuwe verbinding.

Een andere nieuwe verbinding is de Trans-Pacific Express, die de VS, China, Zuid-Korea en Taiwan aan elkaar verbinden. Maar ook dichter bij huis, tussen Spanje en Marokko wordt er druk gewerkt aan de verbetering van nieuwe infrastructuur.

Nederland
Ook Nederland wordt in het rapport genoemd door het FttH-project (Fiber to the Home) in Amsterdam, waarbij InterNLNet, BBNed en GNA samenwerken. In september is er een 3-daagse test uitgevoerd op de volle gigabit-snelheid. Of deze snelheid uiteindelijk ook aangeboden zal worden is gezien de hoge kosten nog niet bekend.

Het complete rapport van Akamai is na registratie via deze link te downloaden.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...