Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Hostingbedrijven gaan stap voor stap naar de public cloud

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 20 juli 2015 08:00 uur

De tijd dat elk hostingbedrijf zijn eigen IT-infrastructuur onder eigen beheer heeft, is definitief voorbij. Aan de andere kant zijn we ook nog niet zover dat elk hostingbedrijf de public cloud gebruikt om daar de eigen diensten op te draaien. Stap voor stap gaat het echter telkens meer die kant op. Uiteindelijk zal er een moment komen dat hostingbedrijven zelf geen IT-infrastructuur meer leveren maar een dienst die gebruik maakt van de public cloud.

Op dit moment geldt dat nog niet voor de meeste hostingdiensten, maar telkens meer zie je het gebeuren dat traditionele hostingbedrijven gebruik gaan maken van de public cloud en door daar iets aan toe te voegen, toegevoegde waarde te bieden aan hun klanten.

Voorbeelden zijn er genoeg. Neem bijvoorbeeld Rackspace dat heeft aangekondigd om oplossingen voor klanten te bouwen en te beheren bovenop de Microsoft Azure public cloud. Of Media Temple dat nu ook managed hosting gebaseerd op de Amazon AWS public cloud aanbiedt.

Dichter bij huis zien we ook steeds meer hosters die gebruik maken van de public cloud. Neem bijvoorbeeld Byte dat met de dienst Hypernode voor de hosting van Magento gebruik maakt van externe cloudproviders. Ook WordPress-hoster Savvii maakt gebruik van de public clouddiensten van Rackspace. Andere voorbeelden zijn Nederlandse hosters die Office365 van Microsoft aanbieden. In een interview op ISPam.nl legde Yourhosting uit welke toegevoegde waarde die zij bieden bovenop Office365 dat rechtstreeks bij Microsoft kan worden afgenomen. Ook zijn er telkens meer hosters die hun klanten hybride cloudoplossingen aanbieden bestaande uit eigen IT-infrastructuur en de public cloud.

In een bijeenkomst van Hosting Hot Topic was de conclusie van de deelnemers dat IT-infrastructuur in de nabije toekomst vergelijkbaar zal worden met stroom die uit de muur komt. Het is er overal en altijd en waar de infrastructuur precies staat, maakt niet uit. Net zoals stroom ergens (fysiek) moet worden opgewekt, moet cloudinfrastructuur ergens (fysiek) draaien. Gebruikers zal het echter weinig uitmaken waar dat precies is zolang als het maar werkt.

De transitie van eigen IT-infrastructuur naar een volledig public cloud gebaseerde infrastructuur zal nog wel even duren. Echter zullen er steeds meer hosters de eerste stappen zetten naar het leveren van diensten die gebaseerd zijn op de public cloud. Hosters zullen eerst spreekwoordelijk gaan ‘pootjebaden’ in de public cloud om te wennen alvorens ze er volledig de public cloud ‘induiken’ en al hun diensten er volledig op gaan baseren.

Netbulae, 20 juli 2015 10:14 am

Of je bouwt je eigen private cloud omgeving. Is op schaal altijd goedkoper en je hebt veel meer controle.

De laatste keer dat een klant van ons een storing bij Amazon had was er verder niets anders te doen dan wachten tot de status pagina geupdate wordt. De publieke cloud bied totaal geen service en de SLA's zijn een wassen neus... Ook loopt de prijs schrikbarend op als je permanent veel van de diensten gebruik maakt.

David, 20 juli 2015 10:26 am

Ik vraag me af waarom de servers van Microsoft, Amazon en anderen consequent worden omschreven als 'De Public Cloud'.
Het klinkt als 'de Publieke Ruimte'. Maar wat is er public aan? Het is een private cloud waar steeds meer hosters zich inkopen.

Dat hiermee expertise, kennis, mogelijkheden en vertrouwen verdwijnt uit de handen van die hosters en naar een steeds kleinere groep echt grote reuzen verdwijnt lijkt me een groot nadeel van deze ontwikkelingen.

Deze neiging naar centralisatie valt ook moeilijk te rijmen het juichende blogartikel "2015 wordt het jaar van de kleine hoster!" op deze site...

Mark Karsch, 23 juli 2015 12:23 pm

@ David - ik denk dat een en ander nog steeds hand in hand gaat. Kleinere hosting providers beginnen een wie niet sterk is moet slim zijn strategie te ontwikkelen. Ik zie dit zelf als de volgende fase van hybrid hosting. Als je geen geld investeert in hardware dan kan je dat in personeel en opleidingen steken en daar licht de werkelijke toegevoegde waarde van een hoop hosting providers. Marges op hardware beheer worden steeds dunner en het verschil wordt gemaakt zoals Netbulae al aangeeft op beheer en SLA.

@ Arnout - suggestie voor je volgende hottopic: gebruikersanalyse van de "Public Cloud" - wat kunnen partijen als Equinix, i3D.net en Leaseweb doen om onderscheidend wereldwijd te bieden vs de Uniservers en KPN's met een nationale strategie. Willen die specifieke klanten bijvoorbeeld puur over IT resources (schijfruimte, memory, cpu's, cores en carriers) worden aangesproken of gaat het wel degelijk om partner kanalen, persoonlijke relaties en de meer financieel gedreven communicatie.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.