Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Einde van Windows 2003: drie manieren om verder te gaan

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 21 juli 2015 08:00 uur

Dat was Windows 2003. Microsoft stopte deze week de support op het besturingssysteem. Maar net als bij de overgang van XP naar Windows 7 op de desktops, zien we ook nu dat Windows 2003 nog op geen stukken na uit het IT-landschap is verdwenen. Integendeel. Microsoft rekent dat er nog zeker 2,5 miljoen servers wereldwijd draaien op Windows 2003, ook en zeker in bedrijfskritische omgevingen bij professionele datacenterleveranciers of in eigen datacenters van bedrijven. Niet verstandig, want zonder support is het besturingssysteem domweg een beveiligingsrisico. IT-organisaties hebben nu in de basis drie keuzes. ISPam zet ze op een rijtje.

Migreren naar Windows 2012
Hier zien veel bedrijven tegenop en dat is best verklaarbaar. Een migratie naar Windows 2012 kost snel zes tot negen maanden. En waarom zou je als bedrijf? Tot nu toe ‘viel het wel mee’ als het ging om incidenten op dit bestuingssysteem, waardoor veel bedrijven vanuit dat perspectief de noodzaak niet voelen. Maar belangrijkste reden is natuurlijk het feit dat menig bedrijf de pecunia op dit moment liever in de zak houdt. We hebben de crisis overleefd, maar om nu direct grote investeringen in IT te doen, dat trekt menig onderneming nog niet. Zeker niet als het geen prioriteit betreft. Maar er speelt meer, want na jaren stilstand en daarmee opgelopen achterstallig onderhoud, is dit wellicht een juist moment om de gehele IT-strategie eens te herzien. Toegegeven: daar zijn veel ondernemingen rijkelijk laat mee, maar zelfs dat is verklaarbaar. Juist in die moeilijke crisisjaren is de technologie met reuzensprongen vooruit gegaan. Kijk naar de ontwikkelingen bij grote softwareleveranciers als SAP, waar HANA werd ‘gebouwd’ op het hoogtepunt van de crisis. En kijk ook zeker naar cloud. Cloud – IaaS en PaaS – is vanaf 2010 booming. Het was dan ook het succesverhaal: geen investeringen in dure infrastructuur, maar alles op ‘virtuele machines’ die je alleen betaalt als je het ook gebruikt. Met die belofte zijn investeringen in infrastructuur vaak helemaal in de ijskast gezet. Helaas waren en zijn niet alle workloads geschikt voor IaaS. En dus zitten we nog steeds met veel ‘legacy’. Waaronder nu dus ook Windows 2003.

Migreren naar de cloud
Zoals gezegd: veel bedrijven hebben dit nadrukkelijk al als IT-strategie. Van CAPEX naar OPEX. Geen eigen spullenboel. Als we servers nodig hebben, trekken we de black card van het bedrijf en bestellen deze machines online bij een cloud provider. Daarbij voorziet de strategie in de implementatie van applicaties die agnostisch zijn voor operating systemen of door middel van Docker of gelijkwaardige software agnostisch gemaakt kunnen worden. Een partij die echt garen spint met de end-of-service voor Windows 2003 is AppZero. Dat bedrijf verzorgt migraties van applicaties op Windows-systemen naar elke cloud. De teller op hun website staat inmiddels op 0:00:00. De tijd is om. Migreren dus. Natuurlijk kondigde AppZero deze week aan dat klanten Windows 2003-workloads naar de cloud kunnen migreren met behulp van een self service portal. Kind kan de was doen. De workloads komen dan wel terecht in Azure, waar AppZero in de Marketplace is te vinden. Toch ondersteuning nodig? AppZero levert die. Vanuit Nederland, nota bene.

Verlenging van Windows 2003 met extended support
Geloof het of niet, maar dit zou Microsoft niet eens heel erg vinden. Het bedrijf rekent zeshonderd dollar per server in het eerste jaar voor extended support. Er zijn bedrijven die dit simpelweg meerekenen in de business case, maar vroeg of laat komt het moment dat het toch echt voorbij is. Vooralsnog is het echter nog een mogelijkheid.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.