Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Verslag Domain Pulse 2007 in Zwitserland – Dag 1

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 12 februari 2007 12:46 uur

Vorige week heb ik deelgenomen aan het het Domain Pulse 2007 congres, dat dit jaar plaatsvond in Baden, Zwitserland. De ondertitel van Domain Pulse 2007 was dit jaar: “Domain-Namen im Spannungsfeld zwischen Spekulation und Nutzen”, wat naar het Nederland vertaald betekend “Domeinnamen in het spanningsveld van speculatie en gebruik”.

Urs Eppenberger van SWITCH, plaatste het glazen Domain Pulse stokje, dat die een jaar eerder had overgenomen van Sabine Dolderer van DENIC, in de sokkel en verklaarde daarmee Domain Pulse 2007 officieel voor geopend.

Domain Pulse 2007 - Opening door Urs Eppenberger

Hierna werd het congres van start en volgde een viertal presentaties die direct en indirect gerelateerd zijn aan de secondaire domeinnaam markt (handel in domeinnamen).

De eerste presentatie was van David Goldstein van de Tech News Review, Sydney, die tevens redacteur is van DomainNews (EuroDNS) en in de Raad van Bestuur van het .au-registry zit. Zijn presentatie ging voornamelijk over hoe en waarom je met domeinnamen geld kan verdienen. Verder bestond zijn presentatie vooral uit cijfertjes over verkopen van de afgelopen jaren.

Een interessant punt uit zijn presentatie was het feit dat domeinnamen telkens internationaler worden en dat nu nog relatief onderontwikkelde landen met weinig geregistreerde domeinnamen ten opzichte van het aantal inwoners, kunnen interessant zijn om naar te kijken om domeinnamen te registreren.

De volgende presentatie was van Marius Würzner, oprichter en directeur van Sedo, wiens presentatie “Das Business-Modell von Sedo”, dekte de lading perfect. Vrijwel alleen statistieken over Sedo en de business van Sedo. Gezien Sedo overduidelijk marktleider is op het gebied van de secondaire domeinnaammarkt was dit (iets) meer als een presentorial. Uit zijn presentatie blijkt duidelijk dat de handel in domeinnamen al jaren bezig is met een sterke opmars.

Domain Pulse 2007 - Presentatie van Marius Würzner, directeur Sedo

Hierna volgde een presentatie van Christoph Grüneberg van Domainvermarkter.com, die uitlegde hoe hij zelf begonnen is als domeinnaamhandelaar en hoe hij zijn geld verdiend met zijn domeinnaamportfolio. Zijn presentatie, en dat geld ook voor de eerdere presentaties, was er sterk op gericht om het algemene belang van de secondaire domeinnaammarkt uit te leggen. Of zoals iemand uit de zaal opmerkte om ‘domeinnaamkaping goed te praten’.

Hierna volgde de lunch, waarbij ik er achter kwam dat er dus gewoon GEEN COLA was op een toch wel sterk ICT-gekleurd congres. Ik kan er nog steeds nauwelijks bij dat dat zo was!

Na de lunch ging het congres weer verder en volgde allereerst nóg een presentatie over de trends in de secondaire markt. Deze bestond echt alleen maar uit cijfertjes, al was de uitleg om de cijfertjes heen wel interessant. Al is het lastig om samen te vatten. Al vond ik een eerdere vergelijking van domeinhandel en monopolie erg sterk. Deze werd met onderstaande afbeelding verder geïllustreerd.

Domain Pulse 2007 - Domainopoly

Nu werd het echt interessant, een panel van vier juristen, uit drie verschillende landen gingen vertellen hoe het met de rechten rondom domeinnaam is geregeld in hun land. De eerste twee presentaties van de juristen, beide uit Zwitserland, waren net colleges voor een zaal rechtenstudenten. Eén presteerde het zelfs om gewoon een heel wetsartikel voor te lezen. Daar werd ik dus niet veel wijzer van. Wel belangrijk is dat in Zwitserland een domeinnaam zuiver een adres is en er geen aanspraak bestaat op een domeinnaam. Een .ch-domeinnaam is derhalve ook _niet_ overdraagbaar, zelfs niet bij overlijden of faillissement.

Uit de presentatie van de juridische directrice van nic.at bleek dat in Oostenrijk, dat domeinnamen een adres zijn maar ook een functie als (handels)naam hebben. Bij een .at-domeinnaam ga je een overeenkomst voor onbepaalde tijd aan en verloopt de domeinnaam dus niet standaard na een jaar en het contract zelf is gebaseerd op de algemene voorwaarden van nic.at, maar wordt wel via een registrar gesloten. Verder zijn domeinnamen in Oostenrijk een vermogensrecht, die volledig, verpachtbaar, overdraagbaar en verpandbaar zijn. In feite is de status van een domeinnaam een .at-domeinnaam vrijwel identiek aan die van een .nl-domeinnaam.

De presentatie van de DENIC jurist was weer helemaal anders en ging in zijn presentatie deel voor deel langs aan alle mogelijkheden van rechten die aan een domeinnaam ten grondslag (zouden kunnen) liggen. Een tekenreeks zoals domainpulse.ch is nog geen domeinnaam, het wordt een domeinnaam op het moment dat je het op internet gebruiken kan. Het is dus een technische functie., Daarnaast stelt hij dat een domeinnaam op zichzelf _geen_ adres is. Het adres is een IP-nummer, een domeinnaam is vergelijkbaar met een label daarvan. Vergelijkbaar met een naam die in je telefoon staat, als je daar op klikt dan wordt het achterliggende nummer (adres) gebeld.

Domain Pulse 2007 - Juristenpanel: Annalise Eggimann (BAKOM), Nicole Beranek Zanon (SWITCH), Barbara Schlossbauer (nic.at), Stephan Welzel (DENIC)

Na deze toch wel zware juridische exercitie, die op zichzelf zeer interessant was, volgde de presentatie van de persoon waardoor ik dit jaar niet “der einzige Hollander” op DomainPulse was, Erik de Jong van GovCERT die een verhaal hield over de risico’s en gevaren op internet, wat meer in het algemee. De beschreven scenario’s over botnets, trojans, spyware, etc zullen een ieder bekend zijn, daarom zal ik er hier niet verder op ingaan.

Na de koffiepauze, volgde nog een paneldiscussie met alle voorgaande sprekers. Een van de gestelde vragen was, in hoeverre het mogelijk is om een financieering te krijgen met domeinnamen als onderpand. De verschillende juristen waren het daar niet over eens of dat dat nou wel of niet mogelijk is. Echter verschilt dat natuurlijk ook weer per land. De verdere vragen discussie, zijn mij ontschoten en waren ook niet heel erg boeiend.

Domain Pulse 2007 - Panel

Na het dagprogramma van de eerste dag, vertrokken we vanaf de hotels met totaal 4 bussen richting Masoala Regenwald (dierentuin) in Zürich, waar we eerst door regenwoud in een biosphere, een rondleiding van ongeveer drie kwartier kregen en daarna gingen we bij het restaurant dat uitzicht gaf op het regenwoud eten. Dat was allemaal heel erg leuk en gezellig.

Zelf zat ik ondermeer aan tafel met een PR-medewerker van DENIC en een naar eigen zeggen ‘kleine ISP’ die dan wel bijna 50.000 domeinnamen heeft geregistreerd. Over schaal verschillen tussen Nederland en Duitsland gesproken. Na heerlijk gegeten te hebben en mijn tafelgenoten het volledig duidelijk was wat Oud-Hollands ouwehoeren is. Hebben we rond 23:15 uur de een na laatste bus terug richting het hotel gepakt, waarna ik rond middernacht weer in mijn hotel was.

Al met al was de eerste dag Domain Pulse 2007 zéér geslaagd. Het verslag van dag 2 volgt snel 😉

Domain Pulse 2007 - Masoale Regenwald in Zurich

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.