Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Authenticatie in cloud sleutel tot grote zakelijke successen

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 22 september 2015 08:00 uur

Cloud is mooi, maar je moet er wel iets aan hebben. Okta, een bedrijf dat gespecialiseerd is in beveiliging van cloud-apps, ziet nu daadwerkelijk dat bedrijven echt functionaliteit in de cloud gaan gebruiken. Opmerkelijk, aldus Okta: ook de middelgrote bedrijven ontdekken PaaS en SaaS. Maar dat is helemaal niet opmerkelijk. Juist bij die grootte van een onderneming is de businesscase van bijvoorbeeld Office365 snel gemaakt en hoeft het niet heel veel moeite te kosten om het te implementeren. Grote bedrijven hebben relatief zware legacy en kunnen niet zo snel omschakelen. Die legacy zit vooral in de IT-security. Een goed beveiligd kantoor-LAN is iets anders dan security in de cloud. Daar hebben vooral grote bedrijven last van.

Gemiddeld hebben bedrijven in het MKB-segment 16 cloudapplicaties in gebruik, tegen 11 bij grote bedrijven. Bij de grote bedrijven gaat het dan vooral om diensten om bestanden te delen en communicatiediensten als WhatsApp of het Skype/Lync. Verreweg het populairs is Office365 van Microsoft. Wat zegt dat? Nog niet zoveel. Het geeft hooguit aan dat cloud langzaam aan terrein wint. Vooral heel langzaam. Dat wil zeggen: als het om zakelijk gebruik gaat. Okta weet als beveiliger wel waar de schoen wringt: betrouwbaarheid. Het bedrijf zelf heeft een IDaaS als dienst in de markt, een cloudservice voor identiteitsbeheer. De digitalisering van het bedrijfsleven is vooral de digitalisering van de online identiteit.

Diensten die bijvoorbeeld authenticatie goed hebben ingeregeld, scoren op dit moment punten. In de zakelijke markt is Active Directory van Microsoft nog steeds de centrale ID-engine. Bedrijven zijn gewend aan het gebruik van AD en kunnen ‘relatief eenvoudig’ federeren tegen de AD van Azure mét Office365. Daarbij ziet Okta ook een sterke groei in het gebruik van SAML, Security Assertion Markup Language). Steeds meer ontwikkelaars gebruiken SAML voor authenticatie binnen applicaties. Misschien is dat nog wel de belangrijkste conclusie uit het onderzoek van Okta: goede beveiliging is de sleutel in de groei van zakelijk gebruik in de cloud. Nieuwe authenticatietechnieken en two-way-authentication worden populairder. De checkvraag – “wat is de meisjesnaam van uw moeder” – gaat langzamerhand verdwijnen. Daarbij doet Okta wel een volgende gewaagde voorspelling. Biometrische authenticatie gaat echt booming worden. Toegang tot Word in Office365 na een geslaagde irisscan. Dat zal waarschijnlijk nog wel even op zich laten wachten.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
iSAPM: En hier kan je nog wel reactie's plaatsen, maar als ze wat kritisch zijn zoals bij Vimexx dan wordt ...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...