Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Waarom schakelen netwerken IPv6 weer uit?

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 26 november 2015 08:00 uur

Ondanks het feit dat IPv4-adressen telkens meer opraken, wil IPv6 nog niet echt van de grond komen. De RIPE NCC merkte eerder dit jaar dat 460 netwerken recent waren gestopt om hun IPv6 prefixes te announcen. De organisatie vroeg aan de contactpersonen bij de netwerken een enquête in te vullen over het stoppen met IPv6.

RIPE NCC kreeg totaal 69 reacties op hun enquête, zo schrijft de organisatie in een blogpost. De belangrijkste bevinding daaruit is dat 70% van de netwerken hun IPv6 announcement enkel gebruikte om te testen alvorens het daadwerkelijk in de productie-omgeving te gebruiken. Meer dan 20% gebruikte IPv6 wél al in hun productie-omgeving en een paar procent wist niet met welke reden IPv6 eerder aangezet was.

Q2-Results

Opvallend is ook dat een paar procent van de contactpersonen van de netwerken zich helemaal niet van bewust waren van het feit dat hun IPv6 prefixes niet meer werden geannounced. RIPE NCC wijst er daarom nog maar eens op dat het belangrijk is om niet alleen de IPv4 bereikbaarheid, maar ook IPv6 te monitoren.

Een tweede interessante uitkomst is dat bij driekwart van de netwerken die is gestopt met het announcen van IPv6 prefixes, alles werkte zoals verwacht. De meeste problemen die netwerken ondervonden, hadden hadden te maken met software, op de voet gevolgd door hardwareproblemen, beide problemen werden door minder dan 20% van de contactpersonen genoemd. Veel minder kwamen routing en security-problemen voor, terwijl klachten van klanten bijna niet werd genoemd.

Q3-Results

De laatste uitkomst uit de enquête is dat 60% van de netwerken verwacht binnen één jaar weer IPv6 te gaan announcen. Het grootste deel daarvan verwacht dat zelfs binnen enkele weken weer te zullen doen. Daar staat tegenover dat 40% van de netwerken nog geen (enkel) idee heeft wanneer IPv6 weer zal worden ingeschakeld.

Q6 Results

ISPam.nl Job board

Nathalie Trenaman, 26 november 2015 5:15 pm

Beste Arnout, bedankt dat je mijn artikel (deels) hebt vertaald naar het Nederlands. In je artikel schrijf je dat 460 RIPE NCC leden hun IPv6 announcement recent hebben uitgezet. Ik moet er even bij vertellen, voor de volledigheid, dat dit over een tijdsbestek van anderhalf jaar is geweest. Sommige partijen hebben hun IPv6 prefix maar een paar dagen geadverteerd en sommigen wel 7 jaar, dus dat liep ook nogal uiteen. De enquete was overigens anoniem.

Sjoerd van Groning, 26 november 2015 8:43 pm

Genant dat de bronvermelding op ISPAM vaak zo slecht is. Wat is het?
- luiheid
- net willen doen alsof je zelf nieuws maakt
- ronduit stelen van een ander
- anders ...

Arnout Veenman, 26 november 2015 9:01 pm

Sjoerd van Groning, heb je het artikel überhaupt wel gelezen? In het artikel wordt RIPE NCC totaal vier keer genoemd als uitvoerder van het onderzoek en er wordt gelinkt naar het oorspronkelijke artikel waarbij van "in een blog post" een link heb gemaakt. Volgens mij heb ik daarmee juist royaal de aandacht gegeven aan de oorspronkelijke bron. Je kritiek kan ik daarom totaal niet plaatsen. Al ben ik wel nieuwsgierig wat er volgens jou aan schort. Zou je me dat kunnen mailen?

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...