Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Strategie HP toont aan: IaaS is commodity geworden

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 2 december 2015 08:00 uur

Dit gaat de trend worden voor de komende twee jaar. Althans, in IaaS. HP kondigde vorige maand aan dat het stopt met haar eigen cloudservice onder de naam Helion. Vorige week werd deze mededeling gevolgd door het nieuws dat HP Microsoft Azure als ‘preferred cloud’ partner gaat promoten bij haar klanten. Meer bedrijven als HP zullen dit voorbeeld gaan volgen. Microsoft lijkt daarbij vooralsnog de grote winnaar.

De reden is eigenlijk heel simpel. Het heeft zelfs voor reuzen als HP geen zin om zelf in IaaS-diensten te blijven investeren. De grote partijen – Azure, Amazon en op respectabele afstand Softlayer en Rackspace – hebben de koek verdeeld. Er valt simpelweg geen pepernoot meer te verdienen in commodity cloud. Want inmiddels is IaaS commodity geworden. En zoals bij alle commodity gaat het dan maar om één ding: schaal. Zoveel mogelijk zodat je dit tegen een zo laag mogelijk tarief kunt wegzetten. IaaS is desktop geworden.

Azure en Amazon bieden nu servers en servercapaciteit aan in alle mogelijke vormen en tegen tarieven waar veel aanbieders niet meer mee kunnen concurreren. Amazon biedt sinds deze maand bijvoorbeeld ook dedicated fysieke servers aan. Daarmee voorziet Amazon in een behoefte die grote klanten hebben. Die klanten hebben niet zelden licentieovereenkomsten met Microsoft en Oracle voor Windows Server en Oracle RDBMS waarvoor fysieke cores en cpu’s worden vereist. Dat is binnen IaaS-omgevingen vaak lastig omdat hier niet specifiek cores of cpu’s worden toegewezen. Door dedicated hosts aan te bieden, is dat probleem verholpen. Amazon kan zo, dankzij ‘bring your own license’, ook mikken op enterpriseklanten. Interessant? Jazeker. Amazon biedt het aan voor alle grote operating systemen: Red Hat, SuSe, Ubuntu en natuurlijk Windows Server. De klant kan vervolgens kiezen uit dertig varianten tegen uitermate scherpe tarieven waarbij de capaciteit per uur kan worden afgerekend.

Dat betekent voor alle andere bedrijven dat ze meer en meer op zoek moeten naar toegevoegde waarde. Dat kan in consultancy of in de integratie van diensten op het gebied van PaaS en SaaS. Veel system integrators zijn naarstig op zoek naar mogelijkheden om te groeien in cloud orchestration en DevOps. Daar lijken inderdaad groeimogelijkheden te liggen, maar ook daar geldt dat er stevig geïnvesteerd moet worden. Om te kunnen investeren heb je diepe zakken nodig en vooralsnog zijn het ook in dat domein Amerikaanse ondernemingen die de dienst uitmaken. Ook hier is de positie van Azure en Amazon van steeds groter strategisch belang. Beide cloudproviders zijn zeer actief om grote klanten met bedrijfskritische workloads naar de cloud te trekken, waarbij beide bedrijven heel goed beseffen dat dit niet kan zonder diensten waarbij bijvoorbeeld applicatieontwikkeling en orchestratie bijna volledig worden geautomatiseerd. Dit is dan weer het terrein van Docker, CloudSoft en Cloud Foundry.

Ondertussen bouwt Azure die positie steeds verder uit. Zowel Azure als Office365 zullen vanaf begin volgend jaar vanuit Engelse datacenters worden geleverd. Daarnaast gaat Microsoft een tweede datacenter bouwen in het Noord-Hollandse Middenmeer.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...