Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

CloudFlare start met volledige ondersteuning http/2

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 7 december 2015 08:00 uur

Internet 2.0: dat moet in eerste plaats bereikbaar zijn en in de tweede plaat vooral snel. Met de huidige technologieën lopen we daarbij tegen de grenzen aan. Nieuwe protocollen als IPv6 als http/2 moeten hierin het grote verschil gaan maken. Maar dan heb je wel pioniers nodig. Doorgaans zijn dat de ‘facilitators’, de bedrijven die letterlijk tussen de contentleveranciers en de distributienetwerken zitten. Content is namelijk al lang niet meer ‘king’: de snelheid waarmee je content aflevert bij de eindklant, heeft die plaats ingenomen. Daarmee zit een bedrijf als CloudFlare op rozen.

CloudFlare zelf heeft dat natuurlijk meer dan wie ook heel goed begrepen. Het maakte deze week haar rol als pionier waardoor als een van de eerste partijen http/2 volledig te gaan ondersteunen. CloudFlare ondersteunde al SPDY van Google en dat blijft bestaan naast het http/2 protocol. Overigens wordt alleen TLS op http/2 ondersteund: Mozilla en Google kondigden eerder al aan dat Firefox en Chrome http/2-verbindingen zonder tls niet zullen accepteren.

CloudFlare zelf verwacht er veel van. Verkeer over SSL/TLS-verbindingen wordt voortaan automatisch over http/2 geloodst, mits bezoekers de websites over het CloudFlare-netwerk via een van de grotere browsers benaderen – in de praktijk Internet Explorer, Firefox en vooral Chrome. Begin september opende CloudFlare al een testpagina waarbij iedereen de beschikbaarheid van IPv6, http/2 en SHA-2 kon testen. De stap naar een daadwerkelijke implementatie was daarmee al niet zo groot meer. De test toonde wel aan dat de verreweg de meeste gebruikers die verbinding maakten via het nieuwe protocol, dat deden vanuit Chrome.

Volgens CloudFlare zelf voldoet http/1.1 echt niet meer aan de eisen van moderne websites die meer en meer gebruikmaken van externe content en daarmee van content delivery. Dat vraagt om snelle verbindingen. Http/2 biedt als grote voordeel de mogelijkheid tot multiplexing: het bundelen van verschillende http-requests vanuit de browser naar de webserver. Het aantal actieve verbindingen wordt op deze manier verminderd. Op de site van CloudFlare is goed te zien wat dit doet met de laadtijd van sites: performanceverbetering van 95 procent bij het laden van beelden.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...