Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

AMS-IX: groei, groei, groei – zelfs in IPv6

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 28 januari 2016 08:00 uur

Eindelijk. Goed nieuws over IPv6. AMS-IX rapporteert een verdrievoudiging van het IPv6-verkeer over 2015. Was dat verkeer in 2014 nog goed voor 24 Gbps. in 2015 is dat 68 Gbps. Ho. Ten opzichte van het totale verkeer op het internetknooppunt is het de bekende druppel op de gloeiende plaat. Dat totale verkeer was goed voor negen miljoen terabytes, met een piekbelasing van 4,5 Tbps.

Natuurlijk: AMS-IX boerde goed vorig jaar. Het aantal klanten steeg en de hoeveelheid verkeer groeide met 27 procent. AMS-IX kon daarbij 127 klanten bijschrijven. Als je dat netjes afzet in ratio’s, dan is het geen verdienste dat het IPv6-verkeer ook is gegroeid, al stelt AMS-IX zelf dat dit vooral te maken heeft met een verdere adoptie van het nieuwe protocol.

Nederland blijft met ruim drie procent echter fors achter als het gaat om IPv6, zeker in vergelijking met directe buurlanden België en Duitsland waar de IPv6-adoptie respectievelijk ruim veertig en twintig procent is. Zie je dat terug op de internet exchange? Nee. Want AMS-IX meldt ook dat 86 procent van de nieuwe klanten en leden van buiten Nederland komt. 26 Procent is zelfs niet-Europees. Opmerkelijk detail: in het lijstje landen wordt Irak expliciet genoemd.

In totaal verbindt AMS-IX nu 750 unieke netwerken met elkaar. Daarmee is AMS-IX de grootste exchange ter wereld. De organisatie wordt dan regelmatig ingeschakeld om met haar expertise andere landen te helpen in het opzetten van knooppunten. AMS-IX kondigde vorig jaar bijvoorbeeld aan mee te gaan helpen in het opzetten van de eerste exchange in China, de CHN-IX. AMS-IX werkt daarvoor samen met ChinaCache. De verwachting is dat dit type samenwerking vaker zal voorkomen in de toekomst.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...