Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Opinie: nieuw netwerk-OS Dell is nog niet zo gek bedacht

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 9 februari 2016 10:00 uur

Er werd wat lacherig over gedaan: Dell lanceert een nieuw operating system voor datacenternetwerken – Dell OS10. TheRegister.co.uk kopte zelfs: “It’s Linux, Jim  – exactly as we know it”, een parafrasering van een beroemde quote uit Star Trek (“It’s life, Jim – but not as we know it”). Het klopt. Onder de motorkap is Dell OS10 een ongewijzigde Linux-kernel. Waarom zoveel tamtam? Daar is best een goede reden voor te bedenken.

Dell zet, net als al veel andere partijen, zwaar in op het zogeheten software defined datacenter. In zo’n datacenter is alles gevirtualiseerd: van computing power (cpu’s, geheugen), storage tot aan firewalls, switches, routers en load balancers. De software bepaalt op basis van vraag aan de voorkant – de hoeveelheid verkeer op een website, als voorbeeld – welke resources op welk moment worden ingezet om aan die vraag te voldoen. Technologieleveranciers lopen daarbij tegen de grenzen op van traditionele IT: protocollen, talen, interfaces.

Uiteindelijk moet alles met elkaar kunnen communiceren. Idealiter via één en hetzelfde protocol en via één platform.  Dat open-source daarbij het meest voor de hand ligt, is bijna vanzelfsprekend. Nog specifieker: Linux heeft dan de voorkeur. Aan de kernel wordt echter nog behoorlijk gesleuteld, zo stelt Dell vast. Dan ontstaat het probleem dat er verschillen ontstaan in de Linux-versies in de onderlinge componenten. Die verschillen moet je dan met interfaces en API’s weer oplossen, wat weer leidt tot een complexe softwarearchitectuur.

Dell brengt dus een netwerk-OS uit op een Linux-kernel-uit-de-doos, waaraan niets is gewijzigd. Gratis, bovendien. Dan moet er een adder onder het gras zitten. Natuurlijk, Dell is niet gek en moet ook gewoon centjes verdienen. Dat doen ze met OS10 heel slim. De base module is gratis en juist omdat deze is gebaseerd op een volledig open Linux-distributie, vergt het ontwikkelen van een complete stack niet veel meer dan kennis van Linux. Linux is immers al een van de meest gebruikte besturingssystemen in netwerk, storage en servers. De base module is bovendien uitgerust met Switch Abstraction Interface van OpenCompute: een gemeenschappelijke taal bedoeld voor communicatie tussen netwerkbesturingssystemen van verschillende leveranciers.

Met OS10 kon Dell wel eens een belangrijke stap zetten in de markt voor software defined datacenters. Het bedrijf snapt dat het niet alleen is in de wereld en nooit zal worden. Dan kun je er maar beter voor zorgen dat anderen zonder veel moeite via jouw spullen kunnen communiceren. It’s Linux, Jim – precies zoals het ooit eens is bedacht.

ISPam.nl Job board

Robin, 9 februari 2016 2:57 pm

Wij hebben het draaien op de S4048, ben er erg over te spreken.

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Pure Storage
Jeannie: Do you might have a spam problem on this site; I also am a blogger, and I was wondering your scenari...

Uitgelicht bedrijfsnieuws van 14 september 2016
Jodi: I think the fear is that vouchers will cost taxpayers more initially, because both private and publi...

Colt
Lakiesha: Thanks for spending time on the computer (wtnriig) so others don't have to.

LeaseWeb kondigt TechSummit 2016 aan in Amsterdam en Berlijn
Lucy: I came, I read this article, I coeqdernu.

Naar de cloud of naar de haaien?
Louisa: I told my kids we'd play after I found what I nedeed. Damnit.