Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Pure Storage speelt in op big data met Petabyte-flashsystemen

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 21 maart 2016 08:00 uur

De wereld draait om data. Heel veel data. De snelheid waarmee die data wordt gemaakt, verwerkt en weer wordt opgevraagd, neemt met factoren toe in de komende twee tot vijf jaar. Opslag van data is goedkoop, maar de performance van veel storagesystemen voldoen nog nauwelijks aan de wensen die in cloud en big data leven. De oplossing is flash storage, maar dat was tot nog toe flink duurder. Daar gaat echter rap verandering in komen.

Op een eigen conferentie in San Francisco presenteerde Pure Storage deze week de FlashBlade, een ‘platform’ waarop petabytes aan ongestructureerde data kan worden opgeslagen. Pure levert al sinds 2009 storageproducten op basis van flashtechnologie, maar dit wordt wel als een mijlpaal beschouwd. Vooral omdat de FlashBlade voor vrijwel iedere provider bereikbaar wordt. Pure stelt namelijk dat het systeem in de buurt komt van storagesystemen met schijven qua kosten. Dat laatste is overigens voor discussie vatbaar: Pure neemt opslag van ‘missiekritische’ data als voorbeeld en rekent dan dat de FlashBlade met 1 dollar per GB kostentechnisch interessant wordt. Als je over PB’s praat, wordt het systeem zelfs goedkoper dan storagesystemen met schijven, aldus Pure.

Technisch is het sowieso interessant: FlashBlade stouwt 1,6 PB in een 4U-rackunit. Vanzelfsprekend is het systeem schaalbaar. De nodes met flashmedia – geen SSD’s – worden ontsloten via 40-Gigabit ethernet. Pure mikt met deze systemen op bedrijven en providers die applicaties hosten die snel over grote hoeveelheden data moeten kunnen beschikken, denk aan Hadoop-clusters, maar ook streaming media. De FlashBlade is overigens nog niet leverbaar: volgens Pure bevindt het systeem zich in de finale testfases. Het bedrijf verwacht dat FlashBlade begin komend jaar op de markt komt. Dat zou dan wel eens het begin kunnen zijn van een doorbraak voor flash-storage: big data, cloud én het Internet of Things kunnen niet groeien zonder snelle storage die bovendien extreem schaalbaar is. Storage is dan echt een randvoorwaarde.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

Pure Storage
Jeannie: Do you might have a spam problem on this site; I also am a blogger, and I was wondering your scenari...

Uitgelicht bedrijfsnieuws van 14 september 2016
Jodi: I think the fear is that vouchers will cost taxpayers more initially, because both private and publi...

Colt
Lakiesha: Thanks for spending time on the computer (wtnriig) so others don't have to.

LeaseWeb kondigt TechSummit 2016 aan in Amsterdam en Berlijn
Lucy: I came, I read this article, I coeqdernu.

Naar de cloud of naar de haaien?
Louisa: I told my kids we'd play after I found what I nedeed. Damnit.