Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Nieuw concept voor Europa: Azure binnenkort ook honderd procent Duits

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 23 maart 2016 08:00 uur

Bij public cloud heb je het al snel over Amerikaanse spelers. Dat kan een probleem opleveren in Europa en dat realiseren deze spelers zich maar al te goed. Om echt volume te krijgen in Europa, moeten ze kunnen garanderen dat data in Europa blijft. En dat betekent dat ze datacenters in Europa moeten hebben. Azure had dat al in Ierland, maar om de groei blijvend te kunnen faciliteren, moet Microsoft investeren in meer datacenters. In Duitsland gaat Microsoft daarvoor gebruikmaken van externe datacenters, die van Deutsche Telekom.

Dat Azure in Duitse datacenters wil landen, is natuurlijk geen toeval. Duitsland is strikt als het gaat om privacywetgeving én de Duitse markt is groot, daarmee erg interessant voor Microsoft dat vanuit de nieuwe centers Azure, Office365 en Dynamics CRM gaat leveren. Toch is het nieuws wel opmerkelijk, want het wordt voor Azure niet gemakkelijk om de datacenters van Deutsche Telekom te bereiken. In een blog op technet.com legt Microsoft zelf uit hoe het Duitse concept – ze hebben het over een nieuw concept – gaat werken. In de blog wordt het heel stellig neergezet:
1. Krijgt Microsoft toegang tot data van klanten? Ja, maar alleen met ‘valide redenen’, bijvoorbeeld als dat voor het oplossen van een incident noodzakelijk is. Dan krijgt Microsoft toegang voor een beperkte tijd. Het besluit of de toegang wordt verleend, ligt bij Deutsche Telekom en niet bij Microsoft.
2. Krijgt Microsoft toegang tot data zonder toestemming van Deutsche Telekom of van de klant? Nee!

De regels gelden overigens ook voor de fysieke toegang tot de datacenters.

Natuurlijk doet Microsoft dit om Europese klanten te overtuigen, maar er is nog een andere reden en die is wellicht veel interessanter. Want met dit soort maatregelen zorgt Microsoft er ook voor dat de Amerikaanse overheid minder gemakkelijk toegang krijgt tot data van klanten die in Azure landen. Die beweging wordt ook meer en meer gevoed door recente ontwikkelingen waarbij overheidsdiensten op allerlei mogelijke manieren proberen data in bezit te krijgen. http://windowsitpro.com/cloud/microsoft-opens-azure-cloud-germany-even-it-cant-access-easily WindowsITpro.com merkt daarbij wel op dat het bedrijf er ‘dubbel in zit’: Microsoft probeert namelijk ook om zoveel mogelijk overheidsdata te hosten en bouwde daar recentelijk nog twee aparte datacenters voor in de VS.

In het geval van de Duitse datacenters is echt alles gedaan om data echt in Duitsland te houden. Azure gaat hier gebruikmaken van twee datacenters, in verband met redundantie. Data tussen deze twee centers – één in het centrum van het land en één in het noordoosten – vindt plaats over een eigen lijn die wordt beheerd door een Duitse netwerkprovider die niet bij naam wordt genoemd. Zo wordt voorkomen dat data ‘per ongeluk’ buiten Duitsland wordt gerouteerd. Als het concept aanslaat, is het vanzelfsprekend niet ondenkbaar dat Microsoft in meer Europese landen dergelijke Azure-satellieten gaat opzetten.

ISPam.nl Job board

Nog geen reacties

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...