Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

IDN.IDN domeinnamen stap dichterbij

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 9 maart 2007 09:09 uur

In opdracht van ICANN is er met een nagebouwde rootservers opstelling getest wat de gevolgen zijn van het plaatsen van IDN (domeinnamen met accenten of ‘vreemde tekens’) TLD’s in de rootzone. De test is succesvol verlopen en alles ging precies als verwacht en gehoopt, zo staat in het onderzoeksrapport te lezen:

Autonomica AB has, under a contract with ICANN, investigated whether the addition of top level domains containing encoded internationalized characters (so called IDNs) would have any impact on the operations of the root name servers providing delegations, or the iterative mode resolvers used to look up the information. No impact at all could be detected. All involved systems behaved exactly as expected.

Met het succesvol verlopen van deze test, is de volgende stap voor ICANN om toe te werken naar een live test. Waarbij er daadwerkelijk IDN TLD’s in de rootzone zelf worden geplaatst. Op Domain Pulse 2007 vertelde Tina Dam, IDN manager bij ICANN, dat er getest wordt met flod18hästflod18hästflod18hästflod18hästflod18hästflod18 als IDN TLD. Dus wellicht gebruiken ze die TLD ook in de live test en kunnen we die binnenkort (tijdelijk) daadwerkelijk resolven.

Het is een mooie ontwikkeling dat IDN.IDN met deze succesvolle test weer een stapje dichterbij is gekomen. Niet alleen technisch is dat mooi, maar doordat IDN.IDN het mogelijk maakt om volledige in de eigen taal, zoals bijvoorbeeld het Mandarijns of Perzisch, van internet gebruik te maken, maakt het internet nog toegankelijker!

Het volledige onderzoeksrapport van de IDN.IDN laboratorium test is hier (PDF) te lezen.

ISPam.nl Job board

Bram, 10 maart 2007 3:29 pm

Vraag blijft natuurlijk wie er zit te wachten op IDN. Een correctere benaming voor IDN zou LDN (localized domain name). De tekens die momenteel in een domeinnaam toegelaten zijn, zijn wereldwijd redelijk eenvoudig te hanteren. Dit is niet het geval met speciale tekens. Een ä krijg ik hier nog net uit mijn toetsenbord maar voor andere speciale tekens moet je een hulpprogramma gaan gebruiken.

Deel uw reactie met andere ISPam.nl lezers

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
Feedback!
Fill out my online form.
Laatste reacties

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Jeroen: Typisch een aankondiging voordat het product volwassen is. Als je denkt meteen te kunnen beginnen de...

Switch Datacenters realiseert upgrade naar Tier 4, implementeert ‘indirect adiabatische koeling’ voor ultra-energiezuinige PUE (1,07)
Arjan: Dat iets naar Tier lijnen gebouwd is kunnen we natuurlijk allemaal roepen, enige daadwerkelijke Tier...

VMWare op Amazon kan grote impact hebben op cloudmarkt
Sven: Wat ook interessant aan deze deal is wat dit betekent voor de eerdere samenwerking die Vmware sloot ...

Nieuw kantoor voor Cegeka
Bart ter Veer: Gefeliciteerd Cegeka, met deze mooie nieuwe huisvesting!

Previder eerste Nederlandse datacenter met zonnepanelen
Previder: De zonnepanelen leveren een beperkt deel van de totaal benodigde stroom voor het datacenter. Maar do...